Информация
Рейтинг (0)
Мнения (0)
Публикувай мнение

„Разказвам истории от времето, когато още не можех да пиша“

15 април 2013 г.
„Разказвам истории от времето, когато още не можех да пиша“

Твърди, че първите й опити да възпроизведе историите си на хартия били катастрофални. Когато в училище я разпитвали за кукли и приятелки, тя неизменно си представяла зомбита и марионетки злосторници. И докато преподавателите й се съвземали от ужаса, Кели Армстронг растяла... Сега продължава да разказва истории за духове, демони и върколаци, доброволно изолирана в „тъмницата“ на своето въображение.

Кели Армстронг е родена на 14 декември 1968 г. в гр. Съдбъри, Канада. Живее в родната си страна, заобиколена от съпруг, три деца и внушителна менажерия. Учила е психология, занимавала се е с компютърно програмиране, посещавала е семинари по творческо писане. Сега създава бестселъри и взривява листите на "Ню Йорк Таймс" – както с трилъри, чийто главен герой е Свръхестественото, така и с ърбън фентъзи истории за тийнейджъри.

ТВОРЧЕСТВО

В актива си Кели Армстронг има 20 романа, които я нареждат сред най-успешните автори на криминални и хорър творби в света - Шарлейн Харис, Лоръл К. Хамилтън и Ким Харисън.

На 22 април на български език излиза „Призоваването“, а през лятото на тази година ще бъде издадена и втората книга от нашумялата трилогия „Най-тъмните сили“ - „Пробуждането“.

ПРИЗОВАВАНЕТО

Петнайсетгодишната Клоуи не е като останалите си връстници – тя умее да общува с мъртвите, а и те има какво да й разкажат. Момичето копнее за нормален живот като останалите деца, но това не е възможно сред призраците, които никога не я оставят на мира. Ако беше героиня на телевизионен сериал, всички щяха да повярват на твърденията й, но в реалния живот я изпращат в лечебница за психически болни деца с диагноза шизофрения. Там се сприятелява с някои свои връстници, разбира, че и те имат своите зловещи тайни, и открива не един скелет в гардероба на психиатричното заведение.

ПРОБУЖДАНЕТО

Ако ме бяхте срещнали преди няколко седмици, вероятно щяхте да ме опишете като обикновена тийнейджърка. Ала животът ми се промени завинаги – сега съм жив експеримент. Освен че виждам призраци, бях подложена на манипулация на гените от тайна организация, наречена "Едисън Груп". Какво означава това ли? Значи, че съм некромант - будя мъртвите, без дори да се опитвам. Повярвайте ми, това не е сила, която бихте искали да притежавате!

РАЗПЛАТАТА

Само преди две седмици животът беше предсказуем. Още не бях срещнала първия си призрак. Сега с моите свръхестествени приятели Тони, Дерек и Саймън бягам от "Едисън Груп", която видоизмени гените ни, превърна ни в част от зловещ експеримент. Крием се в привидно безопасна къща, но скоро ще си тръгнем, така или иначе, за да освободим тези, които изоставихме. И да превземем "Едисън Груп"! Надяваме се...

ИНТЕРВЮ С КЕЛИ АРМСТРОНГ - 20 АВГУСТ 2011 Г.

КАК ИЗДАДОХА ПЪРВАТА ВИ КНИГА, ДОВЕРИХТЕ ЛИ СЕ НА ЛИТЕРАТУРЕН АГЕНТ?

Цял живот пиша. Някъде между двайсетата и трийсетата си година започнах да пиша романи и да изпращам от време на време запитвания, съпроводени с глави от самите книги, но никога не получавах нещо повече от формално писмо с отказ.

Когато завършвах „Bitten“, имах асистент, нещо като инструктор, който наблюдаваше напредъка ми и ме напътстваше. Този човек ми предложи да се обърнем към литературен агент, впоследствие всичко се разви много бързо.

В рамките на 2-3 месеца статусът ми радикално се промени – от автор, когото никой не желае да издаде, се превърнах в писател с множество договори. Накратко, решението да се обърна към литературен агент се оказа съдбовно.

„BITTEN“ ИЗЛЕЗЕ ПРЕЗ 2001 Г., КОЕТО ОЗНАЧАВА, ЧЕ СТЕ СРЕД ПИОНЕРИТЕ В ЖАНРА НА ФЕНТЪЗИ И ХОРЪР РОМАНИТЕ, ИЗГЛЕЖДА, ВАМПИРИТЕ И ВЪРКОЛАЦИТЕ НИКОГА НЕ ВИ НАПУСКАТ!  ИНТЕРЕСУВАХТЕ ЛИ СЕ ОТ ПАРАНОРМАЛНИ ЯВЛЕНИЯ, ПРЕДИ ДА СЕ РОДИ ИДЕЯТА ЗА „BITTEN“, ИЛИ ТЕМАТА ВИ ЗАВЛАДЯ СЛЕД ТОВА?

Интересувам се от паранормалното от детските си години. Често шеговито обвинявам Скуби Ду, че ме ориентира в тази посока, но това, струва ми се, беше първият ми сблъсък с вампири, върколаци и други подобни творения на нощта.

ЗАЩО „ЖЕНИ ОТ ДРУГИЯ СВЯТ“? ВИЕ НАПИСАХТЕ ПРЕКРАСНАТА АНТОЛОГИЯ „МЪЖЕ ОТ ДРУГИЯ СВЯТ“ ПРЕЗ 2009 Г., НО ЗАЩО ПРЕДПОЧЕТОХТЕ ПЪРВО ДА РАЗКАЖЕТЕ ИСТОРИИ ЗА СВРЪХЕСТЕСТВЕНОТО, СВЪРЗАНИ С ЖЕНИ?

Случи се някак естествено, не беше съзнателен избор. Наративът в първо лице единствено число ми е по-удобен, и изобщо женската гледна точка. Винаги, когато наемам нечий глас, позицията на твърде различен от мен човек, аз съм много предпазлива – когато той се различава от мен по пол, възраст, социален статус, бит и т.н. Ето защо, когато започвах тази поредица, не мислех за персонажи – мъже.

И СТИГАМЕ ДО 2008 Г., КОГАТО ИЗЛЕЗЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОПУЛЯРНАТА В МОМЕНТА ТРИЛОГИЯ „НАЙ-ТЪМНИТЕ СИЛИ“, АДРЕСИРАНА КЪМ ТИЙНЕЙДЖЪРИТЕ. КАКВО ВИ МОТИВИРА ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ ЮНОШИТЕ, ТОВА Е НЕВЕРОЯТНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО!

Идеята ме изненада, докато работех над втория ми роман за възрастни - мислех си за свръхестествени същества, които постепенно разширяват властта си, а в моя свят това е представа, свързана с годините на пубертета. Не беше походяща за зрялата ми публика. Идеята отлежаваше някъде в покрайнините на съзнанието ми, докато не започна да нараства броят писма от млади читатели. Казах си, че това са почти деца, че те не бива да четат романите ми! И после реших да дам шанс на въпросната идея.

Голямото предизвикателство се състои в това, че аз съм много по-възрастна от моя централен персонаж в случая. Когато самата аз бях тийнейджърка, изпитвах омраза към автори, отдавна прехвърлили трийсет години, които влизат в ролята на тийнейджъри. Беше болезнено очевидно, че са от погрешната страна на числото трийсет. В този смисъл мен ме спасява дъщеря ми – имам си вградена фокус група у дома.

ИЗТЪКНАХТЕ УБЕДИТЕЛЕН ДОВОД ЗА ФАКТИЧЕСКОТО ВИ НЕЖЕЛАНИЕ ДА „ПРЕЛИВАТЕ“ ПЕРСОНАЖИ ОТ ЕДНА В ДРУГА СВОЯ ПОРЕДИЦА – ОТ ТАЗИ ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ ВИ ЧИТАТЕЛИ КЪМ „НАЙ-ТЪМНИТЕ СИЛИ“ НАПРИМЕР. ДА НЕ БИ ДА СМЯТАТЕ, ЧЕ ПОКРОВИТЕЛИТЕ, СПАСИТЕЛИТЕ НА ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОТНОВО ДЕЦА?

Да, точно така, важно е всеки протагонист във всяка книга да спасява самия себе си. Разбира се, може някой да му оказва помощ, звучи по-реалистично, нали? Героите ми превръщат самите себе си в инструмент за разрешаване на проблемите си, без значение дали са деца, тийнейджъри или възрастни хора.

В СВОЯТА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НАМЕКНАХТЕ, ЧЕ КЛОУИ, ДЕРЕК, САЙМЪН И ДРУГИ ЛЮБИМИ ГЕРОИ ОТ „ПРИЗОВАВАНЕТО“ И „ПРОБУЖДАНЕТО“ МОЖЕ ДА СЕ „ПРЕРОДЯТ“ В БЪДЕЩ ВАШ ПРОЕКТ, ИМА ЛИ ШАНС ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ НАИСТИНА?

Да, определено. Те ще участват в последната част от поредицата Тъмнината възкръсва, имам договори и за още три книги след това.

НАЙ-ЛЮБИМАТА ВИ КНИГА ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА?

Обикновено отговарям, че любимата ми книга е Гордост и предразсъдъци, но само защото книгите, които обичам, са твърде много, за да избера една! Сред останалите са Хълмът Уотършип на Ричард Адамс и всичко от Стивън Кинг.

НАЙ-ЛЮБИМИЯТ ВИ АВТОР? 

Както любимите книги, така и любимите ми писатели постоянно менят позициите си, но ако трябва да назова един-единствен автор, това би бил Стивън Кинг. Чета го от гимназията до днес. 

КАКЪВ СЪВЕТ БИХТЕ ДАЛИ НА МЛАДИТЕ ПИСАТЕЛИ, КОИТО ОЩЕ НЕ СА ПОСТИГНАЛИ ПОПУЛЯРНОСТ?

Да продължават да пишат. Скучно е да го казвам, знам, но това е най-същественото. Трябва да упорстваш в любовта си към писането, да я пазиш и постоянно да пишеш нови неща, дори да не съзираш вероятност скоро да те издадат.

 

Награди

„Пробуждането“ – 2009 г.,  Избор на критиците – Тийнейджърски паранормален/фентъзи роман 

„Индустриална магия“ – 2004 г., Избор на критиците – Съвременен паранормален роман

„Откраднат“ – 2003 г., Избор на критиците – Съвременен паранормален роман

 

Отзиви

„Прочетете ли „Призоваването“, няма да намерите покой, докато не си набавите следващата книга от поредицата.“

Мелиса Мар, писател 

„Тийнейджърите вече могат да крещят с все сила, за да събудят мъртвите!“

Киркус Ревю

„Наситена с напрежение, умело разказана, завладяваща история.“

Общество на младите адвокати

„Великолепна трилогия, духовете ще ви преследват дълго...“

Из Бюлетин на Център за детски книги 

Публикувай коментар за статията
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени