Информация
Рейтинг (0)
Мнения (0)
Публикувай мнение

Жанр за шампиони: Кели Армстронг

11 март 2013 г.
Жанр за шампиони: Кели Армстронг

Свръхестествен ужас, ърбън фентъзи, паранормални романси. Що за феномен е тийнейджърският жанр всъщност? Без съмнение, ако една „юношеска“ история не засмуква въображението от първото изречение, ако не е оригинална, динамична и страховита сама по себе си, без да импликира други четива или филмови продукции, еквилибристиката с жанровите понятия няма да я спаси. В този смисъл извънредният успех на Кели Армстронг е обясним. Тя основа жанр, а с трилогията „Най-тъмните сили“ се превърна в идол за юноши от над 20 държави само за три години!

Писателката е родена през 1968 г. в Онтарио, Канада. Живее в родната си страна, заобиколена от съпруг, три деца и внушителна менажерия. Учила е психология, занимавала се е с компютърно програмиране, посещавала е семинари по творческо писане. Сега буквално произвежда бестселъри, влудява феновете си и листите на "Ню Йорк Таймс" – както с трилъри, чийто главен герой е Свръхестественото, така и с ърбън фентъзи истории за тийнейджъри. В актива си има десетки романи, които я нареждат сред най-успешните автори на криминални и хорър творби в света - Шарлейн Харис, Лоръл К. Хамилтън и Ким Харисън.

Освен че демонстрира стилистичен колорит и непринудено разказваческо умение, творчеството на Армстронг омайва с щедра палитра от образи, прелестно съжителство и постоянно преплитане на иносказателност и неопосредствано повествование, на действително и въображаемо. Кели Армстронг притежава таланта да идентифицира необичайното в делника и да вменява на фантазията си тийнейджърски дух - младостта на героите си тя постига с някаква шармантна лекота. Това обяснява култа към едни от най-емблематичните й произведения, предназначени за по-млада публика – романа „Призоваването“ и неговото продължение – „Пробуждането“. Авторката признава, че идеята да се обърне към юношите я спохожда без предизвестие, докато работи над втората си книга за възрастни.

В „Призоваването“ няма покой - призраците са дръзки и изобретателни, а хорър сцените – съблазнително достоверни. Разказът тече в първо лице единствено число – протагонист е петнайсетгодишната Клоуи, будна девойка с обясними мечти, пристрастена единствено към киното. И понеже бедите работят в екип, нейният мил пубертет влиза в сила редом с духовете на живота й. Самата Клоуи ни предупреждава, че „Призоваването“ не е „разводнена“ с романтични пристъпи книга: „Извънредни новини: да си хване гадже, не е топприоритет на всяко момиче“. Напрежението се завихря, когато момичето се усъмнява в диагнозата на лекарите в "Лайл Хаус" - център за тийнейджъри с ментални смущения. Грижовната й леля я изпраща там след необясним инцидент. И ако в началото Клоуи е решена да спазва правилата, постепенно установява, че всеки от обитателите на пансиона има някакви паранормални способности. Девойката започва да се пита: Ами ако този свят, населен със зомбита, все пак е плод на фантазията ми? Дали всички психичноболни не приемат последиците от болестта си за нормални?

И оправдават ли страховитите диагнози всяка форма на дисфункционално поведение? Романът вероломно буни апетита и оставя читателя в треска за пробуждане. И то идва. Втората книга от трилогията помита въображението с още по-неустоими свръхестествени ефекти. Тук Клоуи Сандърс, вече осъзнат некромант, чиито способности не подлежат на контрол, се опитва да си върне свободата или… да умре, докато се опитва. Усилията й споделят трима приятели – циничен върколак, жив чародей и една раздразнителна вещица!

И двата романа обладават кинематографичен магнетизъм, който критичната тийнейджърска аудитория няма как да не оцени. В преддверието на „Пробуждането” се натъкваме на следната уговорка: „В един добър сценарий главната героиня никога не постига целите си още от първия път. Тя трябва да си начертае план, да се сблъска с препятствие, да го заобиколи, да я връхлети друго, да потърси нов път, после трето, пак да заобиколи… Едва когато изгради характера си и стане силна, тя може да заслужи наградата и да успее”.

Звучи като знамение за успех на сценариста, нали?

Публикувай коментар за статията
Издателство "Колибри"
1990-2022 © Всички права запазени