Информация
Рейтинг (0)
Мнения (0)
Публикувай мнение

Ървин Д. Ялом: „Животът е проблясък между две еднакви бездни: тъмнината преди раждането и мрака след смъртта“

11 март 2013 г.
Ървин Д. Ялом: „Животът е проблясък между две еднакви бездни: тъмнината преди раждането и мрака след смъртта“

Роден на 13 юни 1931 г. във Вашингтон.

Изтъкнат професор по психиатрия, спряган за един от родоначалниците на груповата психотерапия.

Автор на оригинални, интригуващи художествени творби и множество професионални научни книги в областта на психотерапията и клиничната психиатрия.

Завършва Бостънския медицински университет през 1856 година. Академичната си кариера стартира в Станфордския университет през 1963 г., а скоро след това започва да преподава групова психотерапия и разработва свой собствен метод в „Екзистенциална психотерапия“ (1980), чийто модел и досега се преподава в курсовете по психиатрия в САЩ. През 2000 г. е награден с „Оскар Пфистер“ за важен принос в религията и психиатрията.

 Творчество

 КОГАТО НИЦШЕ ПЛАКА“ ОГЛАВЯВА КЛАСАЦИИТЕ ЗА БЕСТСЕЛЪР В РЕДИЦА ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ.

 Над 1 милион екземпляра са продадени само в Германия.

 Романът е едно от емблематичните произведения на Ялом и съчетава философия и психотерапия – похват, който позволява да се намери златното сечение между привлекателното и дълбокомисленото в третирането на големите общочовешки и индивидуални проблеми.

Както казва самият автор, историята в „Когато Ницше плака” би могла да се случи. Това е едно изключително историко-философско психотерапевтично пътуване в областта на несъзнаваното, на дълбоко потиснатото, на вечно тревожещото и преди всичко човешко, твърде човешко, в приключението, наречено живот.

 Ницше е ексцентричен философ аскет, „бременен“ със своите философски идеи, които му причиняват толкова силни мозъчни „контракции“, че нито един изтъкнат за времето си лекар не успява да го облекчи. Ницше носи и любовна тежест в гърдите си, чиято диагноза е Отчаяние. Тази болест може да излекува само един лекар и това е д-р Бройер – близък приятел и ментор на стажанта по медицина Зигмунд Фройд. Но за да бъде успешна терапията в схемата лекар–пациент, някой трябва да се откаже от своята роля...

Екранизация

По романа „Когато Ницше плака“ е заснет магнетичният американско-български едноименен филм на режисьора Пинкас Пери с участието на Арманд Асанте, Бен Крос и Катрин Уиник. Филмът е заснет в България.

Любопитни факти

Когато е едва на 10 години, Ялом става свидетел на инфаркта на баща си и решава, че ще стане лекар.

Родителите му емигрират от Русия малко след края на Първата световна война. Семейството дълго време се бори за оцеляването си.

Ялом е известен като свободомислещ интелектуалец и иконоборец. Вярва, че на всеки пациент е необходимо да се назначава отделна терапия (защото всяка история е уникална).

Има четири деца, съпругата му се казва Мерилин и има завидна кариера на университетски преподавател и писател.

Едноименният филм по романа „Когато Ницше плака“ е сниман в България, на територията на Русе.

 

Когато Ницше плака- най-обсебващият бестселър

на Ървин Д. Ялом,  излиза на български език на 18 март 2013 година.

Преводът е на Анелия Николова.

             

Анотация:

КОЙ Е БОЛЕН? КОЙ Е ОТЧАЯН? КОЙ Е УЧЕНИКЪТ И КОЙ – УЧИТЕЛЯТ?

КОЙ КОГО ЛЕКУВА?

1882 година, Венеция. Красивата и свободомислеща Лу Саломе моли известния виенски лекар д-р Бройер да помогне на приятеля й Фридрих Ницше, който е изпаднал в дълбока физическа и психическа криза, породена от бурните им взаимоотношения и разпада на тройната им връзка с Паул Рее.

Ницше е все още неизвестен философ, приятелят на Бройер, Зигмунд Фройд, е начинаещ лекар, свръхчовекът и психоанализата още не съществуват. Бройер започва да „лекува“ Ницше, прекалено горд, за да се признае за болен, като споделя с него собствените си проблеми.

В процеса на това общуване, което Бройер обсъжда с младия Фройд, се раждат някои от великите идеи на Ницше и се поставят основите на психоанализата.

Ървин Д. Ялом създава четиво с покоряващ ефект, в което напрежението през цялото време се покачва (а развръзката е неочаквана като в най-добрите психологически трилъри)

Ървин Д. Ялом написа:

Човек трябва да си дава сметка колко истина може да понесе.

Някога, може би след четирийсет години, никой жив човек няма да ме е познавал. Тогава ще бъда истински мъртъв, защото няма да съществувам в ничия памет.

Отчаянието е цената, която всеки плаща за самопознанието. Загледате ли се внимателно в живота, винаги ще попаднете на отчаяние.

Животът е проблясък между две еднакви бездни: тъмнината преди раждането и мрака след смъртта.

Странен мисловен експеримент… Посланието на Ницше е да изживеем живота си по такъв начин, че да искаме той да се повтаря вечно.

Любовта не е просто страст между двама души. Има огромна разлика между влюбването и обичането.

Ако се издигнем достатъчно високо, ще достигнем ниво, от което трагедията престава да изглежда трагична.

Погрешно е да създаваш деца от необходимост, да ползваш едно дете, за да заглушиш самотата си, да намираш смисъл в живота, възпроизвеждайки свои копия. Също така погрешно е да се стремиш към безсмъртие, като изстрелваш ембриони в бъдещето – сякаш спермата ти носи твоето съзнание!

С чувството за собственост и с ревността, която го съпровожда, бракът поробва духа.

Духът на човека се състои от изборите, които прави.

Отзиви за автора и романа Когато Ницше плака

„Ялом е човек с широкоспектърни творчески интереси и един от най-зашеметяващите и еклектични писатели на нашето време.“
Джей Парини, писател

„Пленителен роман за страстта. Ловък интелектуален трилър, който жъне успех, заради добре обоснованите екзистенциални прозрения в зората на психоанализата. Ялом притежава верния инстинкт на творец, който оставя своите блестящи персонажи да бъдат онова, което са. И да разговарят.“
Лос Анджелис Тайм Бук Ревю

„Когато възпроизвежда детайли от епохата, Ялом е перфекционист.“
Уошингтън Поуст Бук Ревю

„С този възхитителен роман Ървин Д. Ялом доказва, че е голям писател и ясновидец на човешката психика.“
Роло Мей

 „Ялом демонстрира онази рядко срещана комбинация от научно разбиране на материята и вихрено въображение - резултатът е отчетлив и елегантен художествен стил.“
Пало Алто Пенинсула Таймс Трибюн

 „Трудно се пише за Ницше – философ, чиито живот и възгледи са неразграничими и който се вживява в идеите си до лудост и смърт. Ървин Д. Ялом не само се осмели да го стори, но улови духа на тази философия и ни го внуши с майсторството на драматург. „Когато Ницше плака“ е най-добрата драматизация на творчество на голям мислител, откакто Сартр написа „Фройд“."
Чикаго Трибюн

 „Четиво, което те поглъща. Силно вълнуваща и добре разказана история, която ще достави удоволствие на всички, предпочитащи идейна литература!“
Колин Уолтърс, Уошингтън Таймс

„Как сме могли да живеем досега, без да познаваме творчеството на д-р Ървин Д. Ялом? Не се случва всеки ден книгите по психотерапия да се четат като романи.“
Жьонвиев Дьолези, „Либерасион“

Обичаме повече самото желание, отколкото човека, когото желаем.
Фридрих Ницше

Публикувай коментар за статията
Издателство "Колибри"
1990-2018 © Всички права запазени