Информация
Рейтинг (1)
Мнения (0)
Публикувай мнение

Амели Нотомб - Отличничката на класа

22 декември 2010 г.
Амели Нотомб - Отличничката на класа

Съвсем наскоро „Л’Експрес“ обяви, че за втора седмица на първо място в почетната класация на новия литературен сезон е Амели Нотомб – с над 32 хиляди продадени екземпляра на последната й книга „Форма на живот“ (изд. „Albin Michel“). Числото е почти двойно спрямо второто място, което се държи от Лоран Годе с „Ураган“ – 17 хиляди копия. До този момент 8 книги на Нотомб са преведени на български. „Форма на живот“ е деветнайсетият роман на известната с графоманията си белгийска писателка, който няма да закъснее да излезе и у нас.

От дебюта с „Хигиена на убиеца“ през 1992 г. литературният й ритъм е безотказен – всяка есен нова книга. В едно от последните си интервюта пред френска медия тя признава, че ежедневният й режим на писане е фанатичен – желязна дисциплина на ставане в 4 сутринта, пиене на огромно количество чай („с ужасен вкус“) и сядане пред бюрото с тетрадка и химикалка Bic в 4 и 10. „Аз съм мистик, без религия“, веднага уточнява Нотомб, след което обяснява, че полухипнотичното състояние, извън всякакво равновесие, на писането рано сутрин я кара да се чувства като Бог. Ексцентризмът на премиерите й, фотографиите на собственото й лице като корици на романите й, обсесивната автобиографичност, все емблематични явления за личност със силна самовлюбеност, са всъщност по-скоро ефект на литературния пазар, на идеята за индустрия и шоубизнес, отколкото надменно и нарцистично демонстриране на успех.

Истинската смелост на Амели Нотомб е в разнищването на собственото й минало, разказването от първо лице единствено число, в синтезираното, често политически некоректно заковаване на мнения относно всякакви културни специфичности – предимно франкофонски и японски, както в двете й отличени произведения – „Изумление и трепет“ (Голямата литературна награда на Френската академия, 1999) и „Нито Ева, нито Адам“ (награда „Флор“, 2007).

В крайна сметка, с цялата си искреност, с почти латинската краткост на изразите, с обсебеността от френската литература и с умните препратки към творци като Дюрас и Лакло, Амели Нотомб се е превърнала в най-търсената белгийска авторка във Франция и в най-четената френскоезична писателка в света. Шестица по шестобалната система!

Публикувай коментар за статията
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени