Информация
Рейтинг (1)
Мнения (0)
Публикувай мнение

Камила Лекберг забърква коктейл от секс, предателства и мъст

27 август 2021 г.
Камила Лекберг забърква коктейл от секс, предателства и мъст

„Повечето жени мечтаеха да живеят като нея. Да не работят, да могат да си купуват всичко, да са успешни, да имат красиви деца, да ги канят на откриването на новия бутик на ,,Луи Витон” и да могат да платят за една чанта повече, отколкото обикновените шведи изкарваха за цял месец.“

Известната със заплетените си криминални сюжети Камила Лекберг е един от най-обичаните скандинавски автори. С написването на „Златната клетка” и продължението й „Сребърните криле” Лекберг представя своя поглед върху вечните теми за предателството и възмездието. Тя ни потапя в света на богатата прослойка на Стокхолм, в който властта и успехът те издигат в обществото, но за сметка на това заличават идентичността ти. Парите и връзките ти помагат да пробиеш и да развиеш бизнес идеите си, но могат да станат и инструмент за унищожението ти, ако не внимаваш.

„Златната клетка” и „Сребърните криле” отразяват стремежа на съвременните хора към парите и успеха, който направлява целия им съзнателен живот. Представата за живота на привилегированата каста се различава много от действителността, защото цената, която човек плаща, за да живее охолен живот, обикновено е висока. За главната героиня – Фей, скъпият апартамент прилича повече на затворническа килия. Въпреки марковите дрехи, които носи, тя не се чувства красива и желана. Тя е съпруга трофей, която живее в сянката на мъжа си. Отказва се напълно от кариерата си и загърбва самоличността си само за да отговори на неговите очаквания. Собствената й цена като човек се определя от съпруга й Джак, който е агресивен, нарцистичен и невъзможен за задоволяване. Тя търпи жестокото му отношение и понася всяко унижение, докато се превръща в бледо подобие на човек. Въпреки че му е помогнала да изгради фирмата си, той иска да я държи в подчинение, затворена в златната клетка. Неговата изневяра обаче променя всичко...

Първото впечатление на читателя за Фей е измамно. Главите за детството й във Фелбака и насилието в родното й семейство обясняват деструктивните й отношения с Джак и ниската й самооценка. Нейният образ впоследствие се разгръща, а тайните от миналото й се оказват още по-мрачни от очакваното. Тя е била жертва дълги години, но и ролята на хищник не й е чужда. Болката, с която й се е налагало да живее ден след ден, злото, което е живяло в собствения й дом, я е накарало да порасне прекалено бързо. Накарало я е коренно да се промени, защото това е бил единственият й шанс за оцеляване. Злото е станало част от самата нея и само е чакало да изплува отново на повърхността. Когато Джак й обръща гръб, Фей знае какво трябва да направи. Тя добре познава вкуса на отмъщението и е решена да го усети отново, като жертвата този път е жестокият й съпруг.

За да постигне това, тя използва собствената си история. Драмата на Фей е лична и болезнена, но в същото време тя е нещо, в което жените могат да се припознаят. Всички жени знаят какво е да бъдеш наранена, използвана, унижена и предадена от мъж, който е важен за теб. Вендетата на Фей срещу Джак се превръща в бизнес, който обединява жените и ги вдъхновява да осъзнаят женската си сила и „да си го върнат“ на тези, които са ги подценили.

Положението на жените в обществото е тема, силно застъпена в двете книги. Отношението към тях е като към предмети, с които да украсиш дома си, не като към равнопоставени партньори, с които да изградиш щастливо семейство. Мъжете не уважават успехите им и ги възприемат като сексуални обекти, дори когато са бизнес партньори. Това е наболяла тема, която Лекберг сякаш не засяга достатъчно деликатно. Жените наистина са често подценявани в бизнес средите и не само, но в книгите й това е изведено до крайност, която според мен никой в Швеция не би могъл да си позволи в двайсет и първи век. Въпреки това темата е интересно развита и предизвикателна и повдига много социални въпроси.

„Златната клетка” е интригуващ разказ за отмъщението, в който героите са далеч от добри и почтени и са готови на всичко, за да получат това, което искат. Обратите идват един след друг и  държат читателя на нокти през цялото време. В продължението ,,Сребърните криле” битката за власт става още по-ожесточена и залозите се вдигат. Камила Лекберг забърква коктейл от секс, лъжи и предателства, който не е за изпускане. Тя ни допуска в домовете на успешните хора, каквито мечтаем да бъдем, в такава непосредствена близост, че можем да видим и най-мръсните им тайни. В името на успеха те са погазили всякакви морални принципи и задръжки, дори собственото си достойнство. Но дали такъв живот изобщо си струва?

Автор на публикацията: Йоана Иванова

Публикувай коментар за статията
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени