Информация
Рейтинг (1)
Мнения (0)
Публикувай мнение

За силата на навиците и мотивацията да се променяме

28 май 2021 г.
За силата на навиците и мотивацията да се променяме

„Има три принципа в съществуването и живота на човека – принципа на мисълта, принципа на речта и принципа на действието. Източникът на всички конфликти между мен и околните е, че не казвам каквото мисля и не правя каквото казвам.“ – Мартин Бъбър, цитиран от Дейл Карнеги в бестселъра „Как да решаваме конфликтите в живота си“

Ако трябва да посочите три свои добри и три лоши навика, кои щяха да са те? Не се тревожете, всички имаме лоши навици. От онези, които ни пречат да живеем здравословно, да изпълняваме задачите си в срок, да изслушваме събеседниците си. Ключовият момент тук е самото осъзнаване на тези лоши привички и вътрешното желание за промяна. От голяма полза в такъв момент могат да ни бъдат съветите на хора, които вече са имали подобна опитност и могат да ни я предадат, или които са правили множество изследвания, наблюдавали са експерименти и имат по-широка представа върху научното обяснение за формирането на навиците и методите за тяхната промяна. А къде можете да откриете подобни съвети? В книгите, разбира се!

И преди да кажете, че книгите за самоусъвършенстване не са вашият тип литература и вие не вярвате, че в тях можете да откриете полезни съвети, които да приложите в личния си или професионалния си живот, позволете ни да ви дадем само два примера.

За да подобрите продуктивността си и ефективността си по време на работа, е много важен навикът за генерирането на енергия. В своята книга „Навици за висока продуктивност“ авторът Брендън Бърчард споделя, че е научно доказано как 20 минути упражнения или разходка повишават тонуса и работата на мозъка. А как можете да постигнете този навик? Като направите специално място в работния си график за тези 20 минути активна пауза. Ако не планирате това време, задачите от деня ще продължат да текат, а умората ще изсмуче продуктивността ви. Но ако се осмелите да направите точно обратното, ще видите как в един момент вече няма да е нужно да го планирате, защото сами ще знаете, че тялото ви се нуждае от тази енергия, за да продължи да функционира пълноценно.

Още един пример, който касае колективната продуктивност на работното място, ни дава Дейл Карнеги в книгата си „Как да решаваме конфликтите в живота си“. Той обръща специално внимание на неразрешените разногласия в един екип и как те могат да са спънка номер едно пред успеха на дадена компания. Книгата разглежда причините за конфликтите и дава практични насоки как да се справим с тях. Не бива да забравяме, че разногласията са неизбежни. Не можем да контролираме начина, по който нашите шефове ни критикуват, но можем да контролираме реакцията си на тяхната критика, като се вгледаме в основанията за нея. Ползата от литература като тази е, че читателят получава идеи и ефикасни техники за водене на преговори, чрез които всички страни в ситуацията да бъдат печеливши.

Книгите за личностно развитие могат да дадат практично знание за това как да подобрим начина си на живот, да бъдем по-добри професионалисти, да разширим кръгозора си. Но тъй като на световния литературен пазар има твърде много заглавия, които е невъзможно да прочетем, или пък не сме сигурни кои от тях да изберем, за българските читатели вече има решение на този проблем.

Щастливи сме да ви представим нашите партньори Бързи Книги. Това е първото мобилно приложение  за аудиорезюмета на книги на български език. Приложението е налично за сваляне за ползвателите на Android и iOS, а категориите с безплатни аудиорезюмета ви дават възможност да тествате Бързи Книги за неограничен период от време.

Сред колекцията резюмирани книги са световни бестселъри, книги на български автори, а също и чуждестранни книги, които все още не са налични у нас. Всяко резюме е със средна продължителност около 20 минути и е записано от професионален актьор. Категориите, които ще откриете в Бързи Книги, са: личностно развитие, бизнес, предприемачество, лидерство, семейство и възпитание, здраве, биографии на известни личности, художествена литература и др. От резюметата слушателят може да разбере не само каква е основната тема на дадена книга, но и основните тези на автора, разяснения и примери, които той дава, а също и кратка биографична справка за самия него. Допълнителни ресусрси към аудиозаписите са мисловните карти и предизвикателствата.

Ние намираме платформата за много полезна, защото освен за обогатяване на общата култура чрез бърз и лесен достъп до качествена литература, Бързи Книги дава възможност на своите потребители да се запознаят с дадена книга по-обстойно и така да преценят дали тя представлява интересно четиво за тях. И не на последно място – слушането на аудиорезюмета в забързаното ежедневие е начин за формиране на още един полезен навик – постоянно развитие и постигане на лична удовлетвореност.

В Бързи Книги ще откриете и откъси от избрани литературни творби, издадени от „Колибри“. Вярваме, че много от тях ще грабнат вашия интерес и ще намерят място в личната ви библиотека.

Публикувай коментар за статията
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени