Информация
Рейтинг (1)
Мнения (0)
Публикувай мнение

Природата срещу антидепресантите

24 март 2020 г.
Природата срещу антидепресантите

Никой от нас не може да избира гените, пола, родителите или състоянието на химическата обмяна в мозъка си. Ала това, което правим днес, може съществено да намали уязвимостта ни тук и сега и до края на дните ни.

Ако не виждате пряка връзка между силния имунитет и депресията, прочетете „Лек за депресията. Как да победим депресията без лекарства“. Книгата на американския клиничен психолог д-р Стивън Иларди показва, че факторите, които стабилизират имунната система и ни правят устойчиви на стрес, отговарят и за преодоляването на депресията. А последната е бич, защото всяка година отнема живота на 1 милион души в света. Статистиката сочи, че жените изпадат в депресия приблизително два пъти по-често от мъжете. Отключващ фактор е реакцията на мозъка спрямо стреса чрез бягство.

Авторът аргументира тезата, че когнитивната терапия има две много съществени предимства пред медикаментозното лечение. Първо, не предизвиква пагубни странични ефекти. Второ, положителният ефект обикновено трае години след приключването на терапията.

Знаете ли, че мозъкът сам произвежда целия му нужен серотонин, невротрансмитер на доброто настроение, от аминокиселината триптофан? (Тя се съдържа в пуешкото, пилешкото, говеждото, свинското месо и рибата, както и в сиренето, яйцата, бобовите продукти.) Но когато сме свръхнапрегнати, хормоните на стреса ограничават постъпващия в мозъка триптофан. Стига се до порочен кръг: депресията повишава нивата на хормоните на стреса, което води до потискане на нивата на триптофана в кръвта, намаляване на активността на серотонина в мозъка и последващо задълбочаване на депресията. Д-р Иларди отбелязва, че депресията може да се активира от голям брой често срещани заболявания, като например диабет, сънна апнея, нарушена функция на щитовидната жлеза, болести на сърцето, хронична инфекция, хормонален дисбаланс… Изводът? Депресията е форма на физическо заболяване. 

Програмата „Терапевтична житейска промяна“ (ТЖП) се уповава на 6 компонента, които имат мощен антидепресивен ефект. Авторът разгръща набор от стратегии за оптималното им съчетаване и споделя любопитни примери от собствената си практика. 

1/ ОСИГУРЕТЕ СИ ДОСТАТЪЧЕН ПРИЕМ НА ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ

За да функционира правилно, човешкият мозък се нуждае от Омега-3 мастни киселини. Можете да си ги набавите чрез рибата, дивеча, суровите ядки и листните зеленчуци. Омега-6 мастните киселини, които се съдържат в семената на растенията, трябва да се приемат в много по-ограничено количество, защото стимулират процеса на възпаление. Страните с най-висока консумация на Омега-3 се отличават с най-ниската честота на депресия! Гответе със зехтин или кокосово масло (масла на основата на плодове) и избягвайте маслата на основата на семена.

2/ АНГАЖИРАЙТЕ УМА СИ, БЕЗ ДА ПРЕДЪВКВАТЕ НЕПРИЯТНИ МИСЛИ

Процесът на храносмилане на кравите се нарича руминация и представлява отлична метафора на нещо, което и ние правим – не с храната, а с най-съкровените си мисли. Изглежда, че понякога и ние имаме нужда да предъвкваме нещата известно време, преди да можем да ги смелим. Но някои хора са склонни към нездравословно премисляне на неприятни събития. Дни наред измъчват себе си с мисли от рода на „щях да, можех да, трябваше да...“. Прекъсвайте навреме веригата на горчивите мисли и се ангажирайте с любими занимания. 

3/ ПРАВЕТЕ ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ

Хранителната вакханалия, резултат от културата на консумацията, означава рязко намаляване на броя калории, които изразходваме всеки ден,  тъй като съвременни удобства като автомобила, електрическите уреди и телевизията постепенно са ни превърнали в залепени за дивана хора. А физическите упражнения са лекарство: подобряват функцията на мозъка, като променят действието на ключови за него химически съединения и хормони.

4/ ИЗЛАГАЙТЕ СЕ НА СЛЪНЧЕВА СВЕТЛИНА

Не забравяйте, че ние сме създадени да поглъщаме редовно силна светлина. Ето защо тя има толкова разнопосочни ефекти: повишава настроението, изключва мозъчните вериги за реакция спрямо стреса, поддържа биологичния часовник на организма и дори ни подтиква да общуваме повече с другите. Доказано е, че пациентите с депресия имат пагубно ниски кръвни нива на витамин D, който всъщност е жизненоважен хормон. 

5/ ПОДДЪРЖАЙТЕ БЛАГОТВОРНИ СОЦИАЛНИ КОНТАКТИ 

Присъствието на жестоко критикуващ брачен партньор, който се явява и емоционален насилник, прави хората по-податливи на депресия – дори в по-голяма степен, отколкото ако не поддържат интимна връзка с друг човек. С други думи, някои от взаимоотношенията са толкова токсични в психологическо отношение, че са в състояние да поддържат мозъка в състояние на постоянно пренапрежение, вечно на ръба на самата депресия. 

6/ ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА СЪНЯ СИ 

Не само липсата на пълноценен сън може да причини депресия, но и самата депресия може да доведе до нарушения в съня. (И ако това не е порочен кръг.) Опитайте се да ставате по едно и също време всяка сутрин и да лягате по едно и също време всяка вечер. Не се мушкайте в леглото, ако още не ви е налегнал сънят. Освен ако не възнамерявате да правите секс, разбира се…

Публикувай коментар за статията
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени