Информация
Рейтинг (1)
Мнения (11)
Публикувай мнение

„Колибри” с издателски план без конкуренция

15 януари 2018 г.
„Колибри” с издателски план без конкуренция

След като взриви литературния пазар на самия ръб на миналата година с романа „На ръба на света” от най-непроницаемия жив постмодернист – Томас Пинчън, „Колибри” започва 2018-а с още по-амбициозен издателски план.

След като взриви литературния пазар на самия ръб на миналата година с романа „На ръба на света” от най-непроницаемия жив постмодернист – Томас Пинчън, „Колибри” започва 2018-а с още по-амбициозен издателски план.

На 17 януари (литературен клуб „Перото”, 19:00 ч.) е премиерата на фундаменталния труд на проф. Ървин Ялом – „Екзистенциална психотерапия”. Дългоочакваното заглавие интегрира клиничен опит, емпирични изследвания, философски теории и примери от световната литературата, и се явява еманация на задълбочените професионални и творчески търсения на автора. „Ние сме нашият мозък” на Дик Сваб е задълбочена биография на мозъка, превърнала се в сензационен бестселър, който отправя научно послание не само към специалистите по неврология и психология, но и към всички, любопитни да узнаят как действа сивото им вещество. У нас излиза още на 26 януари в превод на Мария Енчева.

Вивиан Уестуд

Каквото и да се каже за Вивиан Уестуд, няма да е достатъчно. Затова скандалната й автобиографична книга, която излиза с логото на „Колибри”, е сред най-нетърпеливо чаканите заглавия тази година. Десетилетия наред спрягат Уестуд като грандамата на британската мода, една от най-влиятелните фигури в световните модни среди и пънк икона на нашето време. Ала може би на върха я държи нейната екстравагантна природа на вечна бунтарка, която не търпи норми и рамки.

Специален реверанс за ценителите на голямата поезия са сборникът с подбрани лирически творби на чилийския поет и Нобелов лауреат за литература за 1971 г. Пабло Неруда, един от великаните на любовната поезия, и новото издание на „Приказки за непослушни деца” - първата детска книжка на Жак Превер, излязла през далечната 1946 година. По случай Деня на детската книга и годишнината от рождението на ненадминатия Валери Петров „Колибри” пуска ново издание и на „Копче за сън”.

Сред перлите в короната на преводната литература тази година безспорно ще се нареди „4321”, монументална творба на Пол Остър. Едва ли някой е очаквал от автора на „Нюйоркска трилогия” и „Левиатан” социално ангажиран панорамен епос, в който действието се развива в XX век, но той е факт и вече се спряга като „изумителен шедьовър” и литературен феномен. В романа намират отражение отделни моменти от биографията на Остър, но везните натежават в полза на историческия детайл. Българското издание се очаква още през април в превод на Иглика Василева.

Макара със син конец

Сюблимната VIB (Very Important Books) поредица на „Колибри” ще набъбне със заглавия от нобелиста В. С. Найпол („Завой на реката”), Иван Тургенев („Първа любов и други повести”) и Итало Калвино („Невидимите градове”). Не е за изпускане българското издание на “A Spool of Blue Thread” („Макара със син конец”), един от най-възхваляваните романи на носителката на „Пулицър” Ан Тайлър. Писането й прилича на нея самата - не плува в макиаж. Няма да се удавите в метафори и синекдохи, нито ще разсъждавате над многозначни изречения. Но в героите й няма как да не се разпознаете.

„Колибри” ще издаде и „Смъртта на речния водач” от най-добрия съвременен австралийски писател Ричард Фланаган, чийто роман „Тесният път към далечния север” постигна феноменален успех и беше удостоен с наградата „Ман Букър“ за 2014 година. Франкофилите ще бъдат очаровани от първото българско издание на „Недоразумение в Москва”, подписано от голямата френска писателка Симон дьо Бовоар - виден интелектуалец, екзистенциален философ и вдъхновител на модерния феминизъм.

Лиор Сушард

Сред летните акценти на издателството се нареждат нови заглавия от виртузония провокатор Фредерик Бегбеде („Един безкраен живот”) и прочутата френска писателка Катрин Панкол („Три целувки”). Феновете на качествения трилър също няма да скучаят на плажа. В разгара на лятото „Колибри” пуска на пазара последния засега роман на скандинавската кримикралица Камила Лекберг, който носи приказно-страховитото заглавие „Вещицата”, както и новия бестселър на Харлан Коубън „Не се отказвай”. Едно от най-интригуващите заглавия тази година е високоволтовият психотрилър „Последен изход”, чийто международен отзвук е знаменателен. Почитателите на романа, подписан от аржентинския писател Федерико Аксат (и преведен на над 30 езика!) го сравняват с най-доброто от Стивън Кинг и вече са натърпеливи да видят и филмовата му адаптация.

Камила Лекберг

Любителите на умствени главоблъсканици ще останат поразени от книгата на Лиор Сушард „Четец на мисли”. Придобил световна известност като изкусен шоумен и менталист, който изумява публиката с необикновения си талант за разчитане на съзнания, за влияние върху мисленето и телекинеза, Сушард ще ви принуди да скъсате със скептицизма. През 2014 г. той беше гост на Шоуто на Слави и смая българските зрители с уникалната си дарба.

Тазгодишното издание на международния кино-литературен фестивал „Синелибри” ще бъде съпроводено със забележителни гости, кино- и литературни изненади, в т.ч. автобиографията „Хиляда живота струват повече от един” на Жан-Пол Белмондо, живата легенда на френското кино, и сборника с разкази „Рядък модел” от двукратния носител на „Оскар” Том Ханкс.

Това са само някои от заглавията, които ще ви изкушават от щандовете на книжарниците и панаирните изложения. Информация за всички предстоящи книги и събития на издателство „Колибри” ще намерите на официалната уебстраница www.colibri.bg и във фейсбук на www.facebook.com/ColibriBooks.

Публикувай коментар за статията
Коментари към статията
Очаквайте книгата на Белмондо в началото на есента!
Благодаря много за отговора! Чакам ги с нетърпение! :) Супер успешна година пожелавам! :)
Кога можем да очакваме автобиографичната книга на Жан-Пол Белмондо "Хиляда живота струват повече от един"?
"Вещицата" на Лекберг очаквайте в началото на юни, Том Ханкс - през септември:-)

Оценка: +1

И дано за такъв мащабен роман като 4321 наПол Остър кориците му да са твърди иначе е една подигравка с оригинала

Оценка: -1 +1

Здравейте колибрита, Страшно много ме зарадвахте с този план. :) Книгите на Лекберг и Том Ханкс кога се очакват? Поздрави.
И книгата за Тръмп, и романът на Остър (О, боже, как можахме да сложим Остър и Тръмп в едно изречение:-)) излизат около края на април. Или поне планът е такъв. Това е възможно най-краткият срок изобщо.

Оценка: +1

А кога да очакваме книгата за Доналд Тръмп? Велико е, че вие я издавате!!!
Пол Остър готов ли е? АКо може да си го пожелаем по-рано? Април е твърде далеч.
Благодарим от сърце! Следете сайта, ще излязат още много интригуващи заглавия:-)
Леле, прекрасни сте Колибри! Тръпна в очакване за новите ви книги! Винаги са на ниво!
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени