Информация
Рейтинг (2)
Мнения (0)
Публикувай мнение

„Метод 15/33“ - трилър, който се помни

27 октомври 2017 г.
„Метод 15/33“ - трилър, който се помни

„Читателите ще открият прилики между главната героиня и Лисбет Саландер от „Мъжете, които мразеха жените“, и двете са жертви, които отказват да бъдат принесени в жертва. Посрещнете новия вълнуващ глас в криминалната литуратура.“ - Бостън Глоуб

Тя е ужасена и безпомощна. Или поне така си мислят похитителите й. Но ги очаква изненада.

Лиса е не само изключително интелигентна за възрастта си, но притежава невероятна памет и умее да изключва емоциите си, като запазва хладнокръвие и в най-опасните моменти. И докато престъпниците се подготвят да извършат нещо ужасно, тя крои планове как да избяга и да им отмъсти, като отбелязва мислено всеки предмет, който може да й послужи за оръжие.

„Метод 15/33” е криминален психотрилър с оригинален сюжет, нестандартни герои и интересна структура. Идеята за уж безпомощната жертва, която внезапно се превръща в палач, не е нова, но тук жертвата е само на 16, бременна... и с необикновен мозък (фронталният й мозъчен лоб, който отговаря за разсъжденията и планирането, е по-голям от нормалното). Това й позволява не само да се държи като зряла жена, но и да контролира емоциите си, което я превръща в опасен социопат (ако обстоятелствата й налагат да убие друго човешко същество, Лиса ще го стори, без да се замисли и дори няма да изпита угризения).

„Метод 15/33” - трилър, който се помни

Другият главен герой - специален агент Роджър - също е нестандартен персонаж. Изключително интелигентен като Лиса, той пък страда от рядко заболяване, наречено хипертимезия – прецизна автобиографична памет, която му позволява да помни до най-малки подробности всеки ден от живота си.

Необикновените герои и интересната структура на романа – две успоредни сюжетни линии, които накрая се преплитат, разказани в ретроспекция 17 години след отвличането (съответно от Лиса и от Роджър), и двете в първо лице – не само поддържат успешно любопитството на читателя, но и ни позволяват да видим „отвътре” как работят мозъците на тези необичайни личности. А кратките глави, кинематографичният стил и напрегнатото действие превръщат книгата в един наистина първокласен трилър. Трилър, който се помни.

Шанън Кърк е американски автор на бестселъри, професор по право и практикуващ адвокат. Дебютният й роман „Метод 15/33” е издаден в над 20 държави и скоро ще бъде филмиран. Той й носи наградата „Бенджамин Франклин“ на Асоциацията на независимите издатели в САЩ и е финалист в категорията за дебют на Американските награди за най-добра книга за 2015 година. Кърк е член на Международната организация на авторите на трилъри и на Организацията на авторите на мистерии в САЩ.

Автор на статията: Иван Атанасов
Публикувай коментар за статията
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени