Информация
Рейтинг (0)
Мнения (0)
Публикувай мнение

Интервю с д-р Надя Волф

12 юли 2011 г.
Интервю с д-р Надя Волф

Д-р Волф, вие сте лекар и специалист по акупунктура. Как решихте да придобиете това двойно образование?

Когато на четиринайсет години открих медицината, ми се стори, че най-сетне разбирам защо съм се появила на този свят. Баща ми се беше разболял тежко, имаше мъчителна астматична криза и лекарствата не му помагаха. Наистина мислех, че ще умре. Тогава пристигна една лекарка и го спаси чрез медицина и акупунктура, за която научих за пръв път. Тогава си казах: или ставам лекар, или нищо. Това ми даде сили да избутам бързо обучението в Ленинградския медицински факултет, както и да взема по-късно приравнителните изпити във Франция. През онзи ден бях толкова удивена и впечатлена от терапевтичните свойства на иглолечението, че веднага ми се прииска да разбера как се практикува то и самата аз да опозная това изкуство. Така че вече над трийсет години правя изследвания, за да разкрия начините му на действие.

Защо пожелахте да напишете тази книга?

Упражнявайки занаята си, бях поразена колко разнородни са жените на една и съща възраст. Защо на двайсет години някои жени се чувстват отлично и цъфтят, докато други просто нямат сили, уморени са и изглеждат зле? Защо на осемдесет години някои жени са все още в отлична форма, активни са и спортуват, а други са изтощени и болни? Щом някои от нас са с добро здраве, защо не е така и с другите? Зададох си този въпрос, още повече че генетичната ни програма ни дава възможност да живеем до сто и двайсет – сто и трийсет години. Стигнах до заключението, че е необходимо да се обясни на всяка жена как да използва потенциала си според възрастта, за да бъде в добра форма и да запазва способностите си.

Във вашия наръчник обяснявате, че доброто здраве е постижимо за всички жени благодарение на прости всекидневни действия. Какви са конкретно средствата за всяка жена, за да не допуска и да лекува болестите?

За да бъде във форма, тялото ни трябва да се справя с външните атаки, били те климатични, болестотворни, психологически и социални. За целта трябва да използваме средства, чрез които да се борим. Да вземем например по-честите инфекции (хреми, коремни болки, цистити...). Колкото и изненадващо да изглежда, причината често е една и съща: отслабване на чревната флора, която създава имунна защита. Следователно решението е подсилване на защитата на организма чрез добро хранене, въздействие върху акупунктурните точки и физическа активност. На френски това е правилото за трите „а“, тъй като хранене, акупунктура и активност започват с тази буква. Тези три елемента: храненето, акупунктурните точки и активността, са различни във всеки период на живота. А което важи за здравето, важи и за красотата. Вземете например бръчките. Те се появяват поради две причини: подкожните мускули се отпускат и дермалният слой изтънява. Изходът е съвсем прост: от една страна, трябва да се подхранва кожата, а от друга чрез акупунктурните точки трябва да се стимулират плоските лицеви мускули, които опъват кожата.

Всъщност вие обяснявате, че превенцията е по-добра от лечението?

Обяснявам, че е важно да се знае защо възникват симптомите. Да вземем примерно главоболието: ако то е причинено от хормоналния цикъл, от прекаляване с алкохола по време на хранене или от високо кръвно налягане, следва да бъде лекувано по различен начин. Като начало аз предлагам средства за облекчаване на болката чрез стимулиране на акупунктурните точки, чрез упражнения и успокояващо билколечение. След това обяснявам как да се възстанови равновесието в организма, за да няма мигрени: ако например те се появяват преди менструация, трябва да се действа чрез регулиране на половите хормони. Така че целта ми е да разкрия първопричината за болките, за да прекъсна появата им, да обясня как да се възстанови равновесието в тялото и защитата му да се подсили чрез естествени средства като акупунктурата и поглъщането на витамини, олигоелементи и минерали. С една дума, когато знаем опасностите, можем да предвардим симптомите.

Във вашата книга подробно се разглежда всяко десетилетие от живота. Защо сте се спрели на подход, основан на възрастта, вместо на по-обичайния, основан на симптомите?

Защото всяка жена е различна, също и всяка възраст. През всеки период от живота настъпват промени, които могат да разрушат телесното равновесие. Ако подходи според дадената възраст към проблемите, които може да настъпят, всяка жена може да преоткрие характеристиките на периода, през който преминава, съответно силата и слабостта, и да се погрижи за себе си, развивайки максимално телесния си потенциал. Например между петдесет и шейсет години, през менопаузата, при жените настъпва упадък на половите хормони, което води до преки последствия (спиране на менструацията, горещи вълни и пр.), но също и до непреки, като засилена уязвимост, ставни болки, увеличен холестерол... Съответно, за да упражним въздействие срещу неприятностите около менопаузата и да преживеем този етап по-пълноценно, трябва да се храним по определен начин, да поемаме определени витамини, билки и минерали, да правим определени упражнения и т.н.

Вашият наръчник е и учебник по дълголетие. Как всяка жена може да остане красива, да цъфти и да бъде в добра форма във всяка възраст през своя живот?

Като се заеме със себе си колкото може по-рано! И най-вече, като осъзнае особеностите на своето тяло. Да ги отрича, да се опитва да имитира другите - това може да доведе единствено до разочарования и заболявания. Ако вместо това проумее своята природа, приеме я и й помогне да се развива, ще успее да живее дълго и пълноценно. Естествено няма чудотворна рецепта за вечна младост. Всички жени, които са в добра форма на осемдесет години, са спазвали някаква дисциплина в живота си (редовни упражнения, определен хранителен режим, поемане на хранителни добавки). Искам да защитя тъкмо тази идея: каквито и да са нашите телесни, генетични и семейни предпоставки, всеки може (и трябва!) да бъде в добро здраве, но понякога се изискват усилия. Опитвам се да покажа как във всяка възраст човек може да се подготви за бъдещето, като решава своевременно проблемите. Да вземем например болките в гърба. Илюзия е да си мислим, че ако не правим нищо, те ще изчезнат сами, а няма никаква причина да се примиряваме с болката. Лекувайки не особено силни болки в гърба на трийсет години, се спасяваме от много по-сериозни болки в гръбнака на седемдесет години.

Много хора смятат, че западната медицина и така наречените „нежни“ медицински науки са несъвместими. Какъв е вашият отговор на подобно твърдение?

За щастие, тази представа е доста по-малко разпространена днес, отколкото когато започнах да преподавам акупунктура в Медицинския факултет! По онова време аз се озовах пред млади студенти хирурзи, които се ядосваха, че трябва да си губят времето с наука, смятана от тях за напълно излишна. Тогава аз им доказах емпирично колко ефективни са акупунктурните точки: разделих групата на две - отначало всички студенти измериха кръвното си налягане, после само някои масажираха по две минути акупунктурната точка „вътрешна преграда“. Когато установиха, че кръвното налягане на тестовата група е силно намаляло, започнаха да ме слушат при пълна тишина... Смятам, че дори най-скептичните хора се убеждават в сериозността на китайската медицина, когато установят терапевтичните й свойства. Освен това днес множество проучвания са доказали ефективността на акупунктурата, а най-вече - съвместимостта й със западната наука. Например във всички центрове за борба с болката на френските болници работят лекари иглолечители.

Тези изследвания не са добре познати сред широката публика. Какви скорошни проучвания са ви изненадали най-много?

През последните години изследване на френски и американски университети доказа, че стимулацията на акупунктурните точки активира определени части на мозъка. Действително след стимулация на акупунктурните точки картината на мозъка на изследваните посредством ядрено-магнитен резонанс показва промяна в мозъчния център и разбираме, че акупунктурата има конкретно действие, което се регистрира от мозъка. Друго изследване, което намирам за много интересно, показа как акупунктурата обезврежда частично или изцяло гените на стареенето. Опитите са правени с плъхове, на които е инжектиран ген на стареенето. Проявяват се съответно признаци на преждевременно стареене. Върху част от плъховете обаче същевременно се стимулират акупунктурни точки. Резултатите са съвсем ясни: макар да е налице, генът не се проявява. Намирам това проучване за извънредно поразително, тъй като то ни дава да разберем, че генетичната предопределеност на здравето е нещо относително.

 

Публикувай коментар за статията
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени