Информация
Рейтинг (3)
Мнения (0)
Публикувай мнение

Твоят втори живот започва, когато разбереш, че е само един

12 септември 2017 г.
Твоят втори живот започва, когато разбереш, че е само един

Роман ведър, оптимистичен, особено подходящ за моментите на отдих, когато ще ви зареди с енергия и ще ви помогне да погледнете с повече доверие във възможното добро бъдеще.

Един роман, но какъв!

Френската писателка Рафаел Джордано е завършила школа за изящни изкуства, автор е на няколко книги по психология и на един роман. И той вече е бестселър с 500 000 продадени екземпляра. (За сравнение: рекордът на романите, удостоени с наградата „Гонкур”, е 400 000 екземпляра.)

Рецептата за успеха – „Твоят втори живот започва, когато разбереш, че имаш само един” е книга за личностно развитие, написана като роман. Книгата излиза през септември 2015-а, а през януари 2016-а е все още сред петнайсетте най-продавани книги във Франция. Близо двайсет чуждестранни издателства вече са закупили правата за издаването й. Обсъждат се възможности за екранизация.

Когато щастието ти се изплъзва

Камий е на 38 години и както изглежда, има всичко, за да бъде щастлива. Но има чувството, че щастието й се изплъзва. Когато Клод, „рутинологът”, й предлага помощ, тя не се колебае – хвърля се надолу с главата. Преминава през учудващи, съзидателни изживявания, стъпка по стъпка преобразява живота си и отново тръгва да завладява мечтите си.

Щастието  е нещо, което се изгражда

Романът дава практически съвети на хора като Камий, които страдат от „остър рутинит”. Но внимание: щастието, което се изгражда, не се постига с магическа пръчка – с малко усилие и постоянство, могат да се постигнат забележителни резултати. 

Романът завършва с препоръки, включени в: Кратък наръчник по рутинология

Ето  някои от тях.

Позитивно отбелязване

Това е техника, която ще ви помогне да придобиете добро „вътрешно състояние“, сиреч приятни физически и емоционални усещания. Как? Като задействате отново онова, което сте изпитали в миг на щастие.

За целта си представете добре щастливия момент, за който искате да си спомняте, почувствайте силно емоционалното състояние, което бихте желали да преоткривате, обвържете го с някакъв стимул: дума, образ или жест. Като се поупражнявате, ще се научите, възпроизвеждайки жеста, думата или свързаната с усещането картина, да преоткривате приятното емоционално състояние. 

Въображаем фотоапарат

За да задействате вашия „въображаем фотоапарат“ и да промените филтъра за възприемане на реалността, е достатъчно да потърсите Красотата, да фокусирате вниманието си върху хубави, приятни, радостни неща на улицата, в транспорта, навсякъде, където отивате. Така ще си съставите каталог с вътрешни позитивни образи: нещо безкрайно добро за препрограмиране на вашия мозък в посока на позитивното!

Позитивен бележник

Става дума за тефтерче, в което ще записвате по азбучен ред малките си и големи успехи, малките си и големи радости. Какъв е методът? За всяка буква измислете ключови думи, които напомнят за силни и позитивни моменти. Например: Л като Любов (описвате най-хубавите си мигове в любовта), А като Артюр (хубавите мигове с вашето дете), А като Антиб (ако мястото ви напомня за прекрасна почивка през лятото), Б като Бойни изкуства (ако споменът за някой медал ви е изпълнил с радост) и т.н. Опишете спомена точно – обстановката, хората, – детайлизирайте физическите си и емоционални усещания.

Червен сигнал

Става дума за малък знак, за който можете да се разберете с вашия съжител или с детето си, за да ги предупреждавате, че има опасност да се скарате. Той е като warning при колите. Жестът действа подобно на мигач и съобщава опасността на другия човек. Така повишаването на агресивността може да бъде избягнато.

Прерязване на ластиците (на миналото) 

„Ластици“ на миналото са събития, които са ви огорчили и за които не съзнавате, че влияят върху вашето бъдеще. Някои обстоятелства от вашия сегашен живот съживяват тези рани и независимо от самите вас освобождават емоционално натоварване, несъответстващо на отключващото го събитие. За да живеете по-добре в настоящето, следва да откриете тези „ластици“ и да ги „прережете“, като първоначално ги осъзнаете, а после като предприемете някои действия, например да поработите над неизбликналия гняв или над непреживения траур, като си запишете съответните думи и усещания, или пък като посетите терапевт.

Мокра емпатия 

Практикувате мокра емпатия, когато се товарите с проблемите на другия, когато поглъщате неговите негативни емоции. Така в крайна сметка и на вас ви става зле. 

Суха емпатия 

Практикувате суха емпатия, когато възприемате дистанцирано изслушване, което ви позволява да чувате, да съчувствате на проблемите на околните, без да се оставяте да ви заразяват мрачни настроения. Това е много добър щит, за да не бъдете въвличани в страданието им.

Да го правите, „все едно че“ 

Мисловната техника „все едно че“ се състои в това да се действа, все едно че ситуация, която ви е неприятна, или нещото, което трябва да направите, а не ви се ще много, е най-увлекателното действие на света. Изживейте го на 400 %; не живуркайте, не предъвквайте, очаквайки жадуваната промяна да ви падне от небето. 

Превод: Венелин Пройков
Публикувай коментар за статията
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени