Информация
Рейтинг (4)
Мнения (0)
Публикувай мнение

„Любимата формула на Професора“ – животът като неизвестно

14 август 2017 г.
„Любимата формула на Професора“ – животът като неизвестно

Тиха и топла история, в която математиката, със своята деликатна и сигурна красота, е единственият начин за контакт с неумолимо изплъзващата се действителност.

„Любимата формула на Професора“ е първият роман на японската писателка Йоко Огава, преведен на български език. Това обаче далеч не е единствената забележителна творба на Огава – тя е авторка на повече от двадесет художествени и нехудожествени произведения. Още първата ѝ книга е удостоена с награда за дебют, а от оригиналната и вълнуваща „Любимата формула на Професора” за два месеца са продадени един милион екземпляра. Романът има и филмова адаптация, която българската публика ще може да гледа на организирания от ИК „Колибри” фестивал „Синелибри” в рамките на дните на японската култура в България.

Професора от заглавието е брилянтен математик, чиято памет трае само 80 минути в резултат на тежка автомобилна катастрофа:

„Образно казано, ситуацията е подобна на това, в главата му да бъде поставена осемдесетминутна видеокасета и когато върху нея се записва повторно, записаното преди да се изтрива малко по малко”.

Съдбата го събира с млада, грижовна и почтителна домашна помощница и нейния запален по бейзбола десетгодишен син. Всеки ден помощницата и Рууто, както го нарича Професора заради плоската, наподобяваща корен квадратен форма на главата му, се представят наново на възрастния човек. И всеки ден това запознанство е придружено с въпрос, свързан с числа – „Кой номер обувки носите?” или „Какъв е номерът на телефона ви?”.

„Любимата формула на Професора“ – животът като неизвестно

Кадър от филмовата адаптация на „Любимата формула на Професора“ (2006), дело на японския режисьор Такаши Коидзуми

Математиката, със своята деликатна и сигурна красота, се превръща в единствения възможен начин Професора да установи и за 80 минути да поддържа контакт с неумолимо изплъзващата му се действителност. В случайно откритите закономерности той намира убежище, където за малко да се приюти.

Никога не научаваме същинските имена на героите, което ги превръща в универсални митологични фигури, в представители на три поколения, намерили път един към друг чрез езика на числата. Професора, със своя окичен с напомнящи бележки костюм, е символ на крехкостта на човешките взаимоотношения и неспирния ход на времето. Любовта и щастието обаче могат да процъфтят въпреки тази неизбежна несигурност, каквото е и посланието на романа.

„Любимата формула на Професора“ не е творба, наситена със събития и обрати. Историята, изплетена от Огава, е тиха и топла, а героите затрогват със своето съпричастие и привързаност. Запознавайки се с тях, читателят неизменно се потапя в нежното очарование на математиката, обяснена по неповторимо поетичен начин. Авторката сякаш ни позволява да надникнем за момент в живота на Професора, домашната помощница и Рууто, след което отново спуска завесата. За щастие, споменът за тях трае много повече от 80 минути.

Автор на публикацията: Галена Сърдъмова
Публикувай коментар за статията
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени