Информация
Рейтинг (1)
Мнения (0)
Публикувай мнение

„Петрония“ – шампанското на приятелството

01 февруари 2017 г.
„Петрония“ – шампанското на приятелството

Амели Нотомб неизменно е сред най-четените френскоезични писатели в света

Статия във в. „Фигаро”, Автор: М. Есауи

В новата си книга писателката си търси „другар по чашка”. И попада на странно момиче с вид на тийнейджърка, с което ще се сприятели.

Ритуален въпрос: как е новата Нотомб? Отговор: искряща, като шампанското, което се лее на всяка страница на „Петрония”. Знаехме го, но е винаги приятно да се убедим отново – Амели Нотомб владее до съвършенство изкуството на първото изречение. Пиенето е сериозна работа, изкуство, което изисква талант и старание. Небрежното пиене не води доникъде. Следва убедително описание на благотворното въздействие на „пиячката”. Още в първите страници е разкрита цялата му красота. Не сме длъжни да се съгласяваме, разбира се, но е факт – паднали сме в капана.

Самата интрига като че ли не е кой знае какво – Амели си търси с кого да пие. Защото вече знаем, тя има принципи: пие, да, но никога сама. Като се има предвид родословието и биографията на жената с шапката, няма да й е лесно да открие рядката перла. Решава, че ще я открие в Париж – в града-светлина все трябва да има някой, с когото да пиеш светлина.

„Петрония“ – шампанското на приятелството

Срещата се осъществява в книжарница, естествено. Перлата е една от многобройните й читателки, естествено. Петрония, млада жена с вид на подрастваща, с обноски на лошо момче, винаги готово да се бие, но идеална за съвместно пиене, ще свърши работа, и още как. Авторката на „Метафизика на тръбите” си намира майстора. Ще прескочим прелестния начин, по който става запознанството. Най-важното е другаде, най-важното е началото на една дълга и красива история за приятелство, отбелязана, както подобава, с „Рьодерер брут” (само големи марки у Нотомб).

Авторката на „Изумление и трепет” ни завежда в луксозен лондонски хотел, после в болницата „Кошен”, минавайки през ски курорта Акариаз. Това пътуване й дава повод да опише сценки от живота, достойни за големите комедии – живо препоръчвам интервюто, взето на Вивиан Уестууд от самата Нотомб. Великолепна катастрофа.

Всъщност този роман, освен че е смешен, е и ода за приятелството (и за шампанското, много ясно). Оказва се, че другарчето по чашка е и взискателна писателка, та и специалистка по елизабетинската литература. Рядко се случва успешен автор да скицира с толкова емпатия и възхищение портрета на не толкова известен писател. В тази книга Нотомб показва своето великодушие, заедно със способността си, за пореден път, да пише леко и сочно. Да, Амели Нотомб 2014 е добра реколта.

Превод от френски: Росица Ташева

Публикувай коментар за статията
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени