Информация
Рейтинг (0)
Мнения (0)
Публикувай мнение

Капитализмът е смешен, а комунизмът е трагичен

21 октомври 2016 г.
Капитализмът е смешен, а комунизмът е трагичен

Капитализмът е смешен, а комунизмът е трагичен. Това казва в свое кратко интервю пред Бойко Василев в „Панорама“ чешкият режисьор Иржи Менцел, който гостува в България по повод второто издание на кино-литературния фестивал „Синелибри“. По думите му това, което се случва днес в света, е една мешавица, тъй като „всяка трагедия има и своите смешни страници“.

Бойко Василев: Вие разбирате ли днешните чехи?

Иржи Менцел: За жалост, да. Проблемът е в това, че много умни хора се разбягаха в края на миналото столетие, както и сега продължават да напускат. Тъпаците в демократична държава решават нещата. Те просто са повече.

БВ: Глупостта няма ли право на живот? Нали затова се борихме за демокрация?

ИМ: Да, има, но при това положение как да навлязат в живота умните? Глупавите водят нещата зле, водят ги към ада. Те непрекъснато обръщат очи към руснаците.

БВ: Искате да кажете, че демокрацията не работи, защото не всеки човек е Хашек или Иржи Менцел?

ИМ: Има демократични страни, където повечето умни хора са на власт. Има и такива, които нямат достатъчен интелектуален потенциал за демокрация. Това е пътят към ада.

Менцел е убеден, че постоянно сме в ерата на егоизма. Кога е имало някаква саможертва?, пита той и обяснява, че човешката история е история на егоизма – макар и от време на време да възниква по някоя идея, която се опитва да спре това.

Режисьорът коментира и своя творчески живот, определяйки го като „смешен“.

„Просто имах голям късмет – казва той. – За това, което мога и знам, стигнах доста високо. Получих повече, отколкото оценявам, че заслужавам. Кой днес може да каже това? Аз не съм скромен, просто гледам на себе си през собствените си очи. Говоря лошо за себе си, защото по-лошо е, когато другите говорят лошо за мен.“

Цялото видеоинтервю можете да гледате на сайта на БНТ. Зрителите на Синелибри имаха възможност да си купят току-що излязлото от печат българско издание на Капризни години - внушителна галерия от спомени на режисьора.

Публикувай коментар за статията
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени