Информация
Рейтинг (0)
Мнения (0)
Публикувай мнение

Медал на Париж за особени заслуги в световната култура

22 март 2011 г.
Медал на Париж за особени заслуги в световната култура

На 15 март тази година американският писател Харлан Коубън получи Медала на Париж, връчен му на тържествена церемония в парижкото кметство от културния аташе Кристоф Жирар. Медалът, сред чиито носители са Джейн Фонда, Кармен Маура, Тони Морисън, Пол Остър, Чечилиа Бартоли, е френско отличие и знак на висока почит към артисти, които имат специален принос към културата на международно ниво. Това е последната, но далеч не единствената награда, открояваща таланта и значимостта на Харлан Коубън – писател, доказал се пред публиката и критиката като един от водещите автори на съвременния трилър.

Харлан Коубън е от онези писатели, чрез които литературните жанрове еволюират – неговите трилъри надскачат жанровата рамка и се превръщат от разплетени криминални истории в портрети на обществото и психологически анализи на неговите индивиди. Една от най-известните му книги – „Гората“ – не е само гениална съдебна симфония от десетки наслагващи се и преплитащи се истории, вибриращи между минало и настояще, но и изследване на ужаса да си жертва, на тежките травми от погребването на тайните от миналото, изследване на юридическата корупция и на чувството на вина, което понякога е единствената спояваща сила между хората. Коубън умее да жонглира със ситуациите в романите си толкова ловко, че до последната страница мистерията, която е възелът на повествованието му, остава непокътната. Семейството обикновено заема централна роля в трилърите му – може би защото точно то е онази „клетка на обществото“, в която човешките взаимоотношения са най-наситени и най-ярко могат да отразят емоционалните тенденции и проблеми на нашето общество. Романите му „Дръж се здраво“ и „Само един поглед“ се вглеждат най-вече в границите на семейството, в моралните му основания, в лъжите и изнудванията, които заедно с любовта и сигурността, го изграждат и впоследствие неминуемо го разрушават. Почти всичките му книги разгръщат сюжетите си в района на неговия роден щат – Ню Джърси, който показва противоречива и сложна Америка – от една страна, този щат е на един тунел разстояние от „центъра на цивилизацията“ Манхатън, от друга, той е много провинциален в своя битов и културен живот. Ню Джърси е идеалното място, сложният фон, където проницателните, но и твърде обременени от живота си герои на Коубън могат да попаднат в най-заплетените човешки интриги. Списание „Форбс“ твърди, че американският писател прави в книгите си това, което Алфред Хичкок е правил във филмите си – като и двамата споделят ненадминат усет към ефекта на шока, който винаги зашеметява публиката точно преди финала на творбата. Първият самостоятелен трилър на Коубън след дългата серия книги за вечно въвлечения в криминални разследвания спортен агент Майрън Болитър – „Не казвай на никого“, залага едновременно на сложността на фабулата и на стряскащите обрати на финала. Книгата е адаптирана от режисьора Гийом Кане и продуцента Люк Бесон в едноименен филм, който се оказа фаворитът на наградите „Сезар“ през 2007-а, получавайки 4 награди – за най-добър режисьор, най-добър актьор (Франсоа Клюзе), най-добър монтаж и най-добра оригинална музика. Слоганът към филма гласи: „Кажете на всички!“.

Харлан Коубън е първият писател, носител едновременно на три от най-значимите награди за криминална литература – „Едгар“, „Шеймъс“ и „Антъни“. През 2008 г. романът му „Дръж се здраво“ дебютира като номер 1 в списъка на бестселърите на вестник „Ню Йорк Таймс“. Само година след това той е и първият чуждестранен автор, който получава британското отличие за криминални книги „Бестселърна кама“. С последното си признание от кметството на Париж Харлан Коубън неоспоримо се нарежда сред писателите с най-голямо обществено влияние и принос към развитието на културата.

Вижте видео от церемонията по награждаването:

http://www.dailymotion.com/video/xhlzbb_harlan-coben_creation

Публикувай коментар за статията
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени