Информация
Рейтинг (0)
Мнения (0)
Публикувай мнение

Изкуството да се променяш за добро

29 юни 2016 г.
Изкуството да се променяш за добро

Същинското откривателско пътешествие не се състои в търсенето на нови гледки, а в гледането с нови очи, казва Марсел Пруст. Книгата на Лучия Джованини неслучайно е изпъстрена с цитати от световни авторитети в една или друга област, както и с примери от нейната собствена практика – всички те се запомнят лесно и наистина влияят на персоналната нагласа. Стига да ги проумеем. 

Последовател на Луиз Хей от 1996 г. насам, Лучия демонстрира неизкореним ентусиазъм, а любовта й към пътешествията е в синхрон с мисията й да се грижи за душевния мир на своите довереници. По време на тези изцелителни пътувания тя се опитва да разбере защо и по какъв начин хората се нараняват емоционално, откъде идва техният мазохизъм, защо не вярват или омаловажават своите способности, защо се повишава тревожността им и се стига до фрустрация и панически атаки. 

Няма нищо просветлено в това да подценяваме себе си, за да не се чувстват околните несигурни в наше присъствие, убеждава ни авторката. Да се правим на малки и нищожни, не е в услуга на света, а в крайна сметка и на самите нас. Ако ви се струва, че тъпчете на едно място и правите едни и същи грешки – бъдете спокойни. И това е част от процеса на промяната, макар да е най-досадната част. Каръл Дуек, професор по психология в Станфордския университет, повече от 30 години е изследвала причините, поради които едни хора изпъкват, а други – не. Резултатите показват, че причината за успеха им не е някакъв вроден талант, а способността да посрещат провалите. С други думи, трябва да се научим да грешим. Страхът не е нещо срамно, той е само форма на предупреждение. 

И „Толкова различен живот”, първият голям бестселър на Лучия, също като „Освободи живота си” изобилства от щрихи към лични житейски истории, упражнения и притчи, както и с пасажи от произведения на знаменити психолози. Книгите и семинарите, които авторката организира, имат за цел да разсеят вътрешните заблуди, да потиснат чувството за вина, да инжектират кураж, в крайна сметка да насърчат добрата промяна. 

В основата на всичко е така наречената мисловна нагласа. Съществуват два вида нагласи: фиксирана и отворена, ориентирана към растеж. Разбира се, втората е по-здравословна за психическия ни комфорт и облекчава стремежа ни да успеем. Всъщност Лучия ни подтиква да следваме собствената си интуиция за успеха, която е предопределена от нашите ценности и потребности. За един успехът може да се изразява в това да блести в очите на околните. За друг може да се мери с обема на усвоеното знание (на база прочетени книги, да речем), впрегнато в благородна кауза.

Да мислим, да изпитваме емоции, да говорим и да действаме – това са четирите основни умения, които формират зоната ни на власт. Именно в нея сa корените на промяната, твърди Лучия. Често не намираме сили да се съпротивляваме на реалността и предпочитаме да загърбим огорченията си. Но когато не обработваме правилно получената обратна връзка, се превръщаме в изкуствени оптимисти. Така рискуваме да пропуснем най-истинското щастие в живота си. Защото то изисква да сме честни със себе си. 

Курсът „Толкова различен живот” по едноименната книга ни насърчава да променим онези аспекти в живота си, които не ни носят удовлетворение. Започваме с изследване на „персоналната матрица”, продължаваме с идентифициране на механизмите, които блокират промяната, препрограмиране на зависимостите и изграждане на вярна самооценка. Целта е да се освободим от негативния стрес, да подобрим функционирането на организма, да постигнем вътрешно равновесие и хармония във взаимоотношенията си. 

Напътствията на Лучия Джованини са отличен партньор в намирането на мотивация, сила и средства за посрещане и разрешаване на ситуации, изпиващи жизнената ни енергия. Авторката засяга и теми като религията и духовните практики, управлението на гнева, навиците на хранене, начина на дишане и физическото натоварване, защото е убедена, че отношението ни към тях рефлектира върху душевното ни състояние. В края на краищата цял живот бягаме в една или друга посока, но някакъв невидим бумеранг винаги ни връща обратно, докато не се отъждествим с най-неприкосновеното си аз...

Публикувай коментар за статията
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени