Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка

Книги на Ран Босилек

Ран Босилек

Ран Босилек, псевдоним на Генчо Негенцов (1986 - 1958), е един от най-известните и най-продуктивни български детски писатели, който е оставил в литературата ни незабравими произведения като „Патиланско царство“, „Я кажи ми (Облаче ле бяло)“, „Косе-босе“, „Неродена мома“, „Сестрите на Макс и Мориц“ и др. Патиланските разкази на Ран Босилек се считат за нов период в развитието на прозата за деца. Те са римувани самостоятелни разкази, които не са обединени от общ сюжет.

Освен писател, Ран Босилек е опитен редактор, талантлив преводач и издател, който посвещава цялата си творческа дейност на децата. Дългогодишен главен редактор на сп. „Детска радост“ (1923 - 1958), близо четвърт век редактор на издателство „Хемус“ (1923 - 1948) и председател на Дружеството на детските писатели, Ран Босилек привлича за каузата на детската литература и някои от най-добрите български писатели като Ангел Каралийчев, Калина Малина, Елисавета Багряна, Дора Габе, Асен Разцветников, Константин Константинов, Светослав Минков и др. Той е и човекът, който представя и утвърждава в литературните среди известния илюстратор на детски книги Вадим Лазаркевич.

Произведенията на Ран Босилек са преведени на много езици: френски, английски, руски, чешки, полски, арабски. Самият той пресъздава на български скандинавски, руски, японски, индийски приказки.

Каталог на нашите автори
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени