Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка

Книги на Дж. К. Роулинг

Дж. К. Роулинг

Дж. К. Роулинг е родена на 31 юли 1965 г. в Йейт, Глостършър, Англия. Дипломира се с френска и класическа филология, но животът я принуждава да замине за Португалия, за да преподава английски език. Авторка е на поредицата, посветена на приключенията на Хари Потър: 7 книги, издадени от 1997 до 2007 г., продадени в над 450 милиона екземпляра в цял свят и разпространени в повече от 200 страни, преведени на 74 езика и претворени в осем филма блокбъстъри.

Дж. К. Роулинг е наградена с множество отличия, в това число с Ордена на Британската империя за заслуги към детската литература, Наградата на Принца на Астурия за съгласие, Почетния легион на Франция и наградата „Ханс Кристиан Андерсен“. Тя участва в много благотворителни каузи чрез собствения си тръст за милосърдна дейност „Волант“ и е основателка на благотворителната организация „Лумос“, бореща се да промени живота на децата в неравностойно положение.

На 27 септември 2012 г. излиза „Вакантен пост“, първият й роман за възрастни. Книгата представлява многопластова сатира, бичуваща язвите на съвременното общество, за чието оздравяване не достига воля. С този натуралистичен роман с готически привкус Дж. К. Роулинг доказва, че умее да гради интрига, без да разчита на фентъзи прийоми. „Вакантен пост“ изследва дневния ред в малко провинциално градче, класовите различия и междуличностните битки в качеството им на гориво за политически противопоставяния. Книгата разкрива чувствителността на авторката към теми, които засягат периферията на британското общество.

Каталог на нашите автори
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени