Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка

Книги на Кръстю Пастухов

Кръстю Пастухов

Кръстю Ивайлов Пастухов (внук на българския политик Кръстьо Пастухов) е завършил българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ със следдипломна квалификация библиотекознание и библиография. Поет, белетрист, журналист, сценарист. Бил е строителен работник и реставратор; сценичен работник в Софийската опера; преподавател в ИЧС и редактор във вестниците „Столица“, „Демокрация“, „Про и Анти“; експерт в агенция „Авторско право“ в Министерството на културата. В периода 2006–2011 г. живее със съпругата си в Полша.

Издал е над 20 книги със стихове, приказки и разкази (някои в съавторство със Севдалин Генов и Любен Лачански), плочата „На приказки с Климент“ (съвместно със Севдалин Генов и Климент Денчев), автор е на сценарии за анимационни и научно-популярни филми и многобройни телевизионни поредици за деца. Последните му поетични сборници: „Небесна врата“ (2006), „Отражения“ (2008) и „Бликове“ (2010) имат своите премиери и във Варшава.

Негови стихове са превеждани на унгарски и полски език. Отличен е с призовете: „Ханс Кристиан Андерсен“ на Българската телевизия за детски предавания, „Бухалка“ (1995); „Свети Стефан“ (1997); с Наградата на в. „Век 21“ (1997), както и с почетна грамота и плакет на Министерство на културата за заслуги в развитието и разпространението на българската култура (2001). Член е на Съюза на българските журналисти и на Сдружението на българските писатели.

Каталог на нашите автори
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени