Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка

Книги на Чарлс Чаплин

Чарлс Чаплин

Чарлс Спенсър Чаплин (Чарли Чаплин) е роден на 16 април 1889 г. в Лондон, в семейство на артисти. Въпреки градските митове, Чарли не е от еврейски произход за разлика от неговия полубрат Сид.

Скоро след раждането на Чарли родителите му се развеждат и децата са оставени на попечителството на майката - Хана Хариет Хил. Тя остава безработна през 1896 г. и затова братята Сид и Чарли попадат в интернат за сираци и изоставени деца.

Чарли за първи път играе на сцена през 1894 г. (тогава той е на пет години), заменяйки в програмата на мюзикъла майка си. От 1900 г. до 1903 г. той играе незначителни роли, а след това получава постоянна работа в ролята на разносвача в пиесата „Шерлок Холмс“. Редица години Чарли играе във вариете и в цирка на Фред Карно.

На 2 октомври 1912 г. младежът отива с трупата на Карно в САЩ и остава там. По време на неговите представления е забелязан от продуцента Мак Сенет, който го поканва на работа в своето студио „Кийстоун Филм“.

В средата на 1910-те Чаплин постепенно изработва своя легендарен кинообраз на „Малкия човек“.

През 1919 г. решава да основе собствено студио «United Artists» заедно с Мери Пикфорд, Дъглас Фербенкс и Дейвид Грифит.

Слава на Чаплин носи нямото кино, и въпреки че звукът се появява във филмите през 1927 г., Чарли остава верен на старата технология още цяло десетилетие. Първият звуков филм на Чаплин е „Великият диктатор“ — антихитлеровски филм, заснет през 1940 г.

През 1972 г. Чаплин за втори път получава Оскар.

На 4 март 1975 г. Чаплин е посветен в рицарско звание от кралица Елизабет II.

Артистът почива на 25 декември 1977 г. в малкия швейцарски град Вeве.

Чаплин е женен 4 пъти, и има 11 деца.

Каталог на нашите автори
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени