Събития

10
май
2017
6 заглавия от каталога на „Колибри” в Нощта на литературата!

Инициативата „Нощ на литературата”, която има за цел облекчаване на достъпа до културата на различни общности, печели все повече почитатели в цял свят и у нас! Тази година в литературното четене на 10 май ще се включат 12 български града: София, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Русе, Шумен, Пазарджик, Стара Загора, Габрово, Перник и Добрич. Актуална информация ще бъде публикувана на: www.noshtnaliteraturata.bg и във фейсбук страницата на събитието.

По традиция на всеки половин час известни личности четат откъси от книги на европейски автори в превод на български език. Това се случва едновременно в т.нар. „гнезда”. Във всяко гнездо се чете от една книга, а всеки слушател има възможност да събира печати от „читателските гнезда”. В края на Нощта в 21.30 ч. в Столичен куклен театър (бул. „Ген. Гурко“ 14) всички получили поне пет печата могат да участват в томбола. Изтеглените победители могат да получат като награда една от четените книги.

Четенето на 10 май започва в 18:00 ч. и продължава до 22:00 ч. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

Виж повече
26
апр
2017
Писателят Недим Гюрсел: „Избягвайте национализма”

Една от знаковите фигури на съвременната турска проза пристига в София! Срещата с Недим Гюрсел, автор на „Мехмед Завоевателя”, ще се проведе на 26 април от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”.

Виж повече
12
апр
2017
Представяне на De la Littérature à la Vie от Стоян Атанасов

Скъпи приятели, ИК „Колибри“ има удоволствието да ви покани на премиерата на книгата на Стоян Атанасов

De la Littérature à la Vie

Заповядайте на 12 април (сряда) от 18.00 ч. в Аулата на СУ „Св. Кл. Охридски”!

Виж повече
11
апр
2017
Кой определя облика на литературна Европа? Със специалното участие на Таня Трифунович!

Броени дни преди обявяването на тазгодишните носители на Европейската награда за литература у нас пристига босненската писателка и поетеса Таня Ступар Трифунович, носителка на Наградата за литература на Европейския съюз (2016) за лиричния роман „Часовниците в стаята на мама”

Това е история, която създава усещането, че се е разказала сама. Откровение, което не може да се сравни с нищо преживяно. Книга с отворени обятия, в която столовете са празни и очакват своите хора. Защото не съществуват обяснения, нито решения. Съществува само любовта. И нейното отсъствие…

Виж повече
30
мар
2017
Селя Ахава представя „Неща, които падат от небето”

На 30 март 2017 г. посрещаме в София новата звезда на финландската литература – очарователната Селя Ахава!

С „Неща, които падат от небето” тя печели не само най-високата европейска награда, но и все по-широка популярност сред европейските читатели. Романът е номиниран за престижното отличие „Финландия“ и е удостоен с наградата за разпространение на финландската литература „Факлоносци“. 

Виж повече
23
мар
2017
Италиански език в България – квалификационен семинар

Италиански културен институт, съвместно с ИК „Колибри“ и издателство Loescher

имат удоволствието да поканят преподавателите по италиански език от всички степени на образователния процес на квалификационен семинар с участието на г-н Джовани Гарели на тема:

„Италианският език – перспективи в чуждоезиковото обучение чрез използване на новите технологии“

Виж повече
07
мар
2017
Премиера: „Образи и отражения”, сборник разкази от Велислав Д. Иванов

„Сценичната треска e винаги така силна, както първия път.” Така започва измамният пролог на „Образи и отражения”, който се явява първи разказ в сборника. Историите на Велислав Д. Иванов са ненадейна, но възхитителна порция гориво за въображението, приличат на „среднощни апаши”, които се вмъкват в съзнанието неусетно и започват да творят чудеса – от спомени, асоциации, просъници и загадъчни настроения.

Виж повече
28
фев
2017
„Нощта на Оскарите” в Къщата на Елинор!

На 28 февруари ще си подарим звездна нощ – нощ като никоя друга! Преди да е отшумяла 89-ата церемония по връчването на наградите на Американската филмова академия, ще направим равносметка.

Кой заслужаваше (повече!) наградата за главна женска роля – Изабел Юпер или Ема Стоун? При кого трябваше да отиде статуетката за най-добра режисура?;-)

Ще ни ориентира ослепителната Стаси Кара – момичето, което обезоръжава с въпросите си и най-недостъпните знаменитости в киногилдията!

Виж повече
27
фев
2017
Премиера: „Завръщането на Басат” от Висенс Виляторо

Eдин от най-забележителните рекламисти на нашето съвремиe - Луис Басат, се завръща в България за премиерата на книгата „Завръщането на Басат” от Висенс Виляторо! Тя ще се състои на 27 февруари от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”, НДК.

Виж повече
23
фев
2017
Ървин Уелш трибют: „Трейнспотинг

Денят е 23 февруари, мястото е ARTarea – София, стартовият час – 19:00!

С помощта на Тео Чепилов, повелителя на маргиналните ситуации, ще забъркаме уникален Т2 коктейл от литература, кино, музика и алкохол по най-невинната ъндърграунд рецепта!

Поводът е ясен: българската премиера на „Трейнспотинг” 2 и новото амплоа на култовия психопат Франк Бегби, който претърпява съмнителна метаморфоза в последната книга на Ървин Уелш – „Ваещият с ножове”.

Водещ на събитието: ходещата филмова енциклопедия Стаси Кара

Със специалното участие на Анжела Недялкова – звездата от „Райската стая” и „Аве”, чийто талант обезоръжи Дани Бойл!

Виж повече
Издателство "Колибри"
1990-2017 © Всички права запазени