јнжел ¬агенщайн -

ѕетокнижие »сааково

ѕетокнижие »сааково

 

‘ормат: 13/20 | —траници: 216 | “върда корица | “егло: 292 гр.

 

14.00 лв. \ ÷ена с 20% отстъпка: 11,20 лв. Cart упи

 

ISBN: 978-954-529-951-3     ƒата на издаване: 21-09-11

 

 

“рилоги€та на јнжел ¬агенщайн „ѕетокнижие »сааково“, „ƒалеч от “оледо“ и „—богом Ўанхай“ е посветена на съдбата европейските евреи през ¬тората световна война.ќсвен в Ѕългари€, те са издадени при много гол€м медиен отзвук в √ермани€, ‘ранци€ и –уси€, подготв€т се издани€ на английски и други езици. ѕрез 2002 г. „ƒалеч от “оледо“ получи годишната награда на —ъюза на българските писатели за роман, както и ћеждународната литературна награда на —орбоната „јлберто Ѕенвенист“.

“ози първи роман на известен български сценарист би могъл да се определи като нещо средно между »саак Ѕашеви —ингер и ярослав ’ашек с негови€ храбър войник Ўвейк. »зпъстрен с еврейски вицове, романът описва ужасните и все пак весели превратности на различните режими от 1914 година до наши дни. ≈дна пророческа книга.

”влекателно и тъжно, комично и умно: „ѕетокнижие от български€ автор јнжел ¬агенщайн. („Berliner Zeitung“)

 “ова е една смешна и едновременно тъжна книга, и толкова остроумна! “ози български сценарист би могъл да се определи като нещо средно между »саак Ѕашевис —ингер и ярослав ’ашек… ≈дна пророческа книга! („Le Nouvel Observateur“ – ѕариж)

ћного силен роман!... «аплен€ващи€т глас на »саак ни повежда през всички бедстви€ и ни прави съпричастни, без да ни отвлича от дълбоките прозрени€ на ¬агенщайн за абсурдите на живота… ¬ъзвишено и трагично, „ѕетокнижието е съществен принос към литературата за онзи период, за войните и ’олокоста, към световната литература като ц€ло. („Publishers Weekly“ – Ќю …орк)

 

јнжел  ¬агенщайн

јнжел ¬агенщайн

јнжел –аймонд ¬агенщайн е роден през 1922 г. в гр. ѕловдив в еврейско зана€тчийско семейство. –анното си детство прекарва в ѕариж, където родителите му емигрирали по политически причини.

¬ъв връзка с една амнисти€ семейството се завръща в —офи€ и јнжел ¬агенщайн завършва строителен техникум. —лед влизането на Ѕългари€ във войната на страната на хитлерова √ермани€ той е изпратен в еврейски лагер за принудителен труд, откъдето изб€гва и се включва в съпротивителното движение срещу фашизма. ѕредаден при една акци€ в —офи€ и инквизиран жестоко, јнжел ¬агенщайн е осъден на смърт. ѕрисъдата му остава неизпълнена поради бързото навлизане на „ервената арми€ в Ѕългари€.

Ќепосредствено след излизането си от затвора отива на фронта, като един от ръководителите на първи€ български фронтови театър „Ќародна естрада“.

—лед войната изучава кинодраматурги€ в ћосковската филмова академи€ /¬√» / и получава диплом є 1, като първи чужденец, следвал и завършил јкадеми€та. ¬ъв връзка с предсто€щата 90-годишнина от учред€ването на първата в света филмова академи€, ръководството й е уведомило съответните български власти в ћосква за намерението си да присъди на ¬агенщайн званието ƒоктор хонорис кауза.

јвтор е на сценариите за над 50 игрални, документални и анимационни филми, произведени в Ѕългари€, √ермани€, –уси€, „ехи€, √ърци€, ”нгари€, √рузи€,  итай и ¬иетнам. Ќегови пиеси за възрастни и деца са постав€ни в Ѕългари€, –умъни€, –уси€ и »спани€. ‘илми по негови сценарии са носители на редица големи национални и международни филмови награди.

јнжел ¬агенщайн е един от 12-те интелектуалци реформатори, поканени от президента ‘рансоа ћитеран на историческата закуска в —офи€ при закрити врата, през €нуари 1989 г. «а участието си в борбата срещу фашизма и тоталитаризма той е удостоен с офицерската степен на френски€ орден „«а заслуги“, а по-късно френското правителство го об€в€ва и за офицер на ќрдена на изкуствата и литературата. ƒепутат в V≤≤ ¬елико народно събрание, 1990 г., приело новата демократична  онституци€ на страната. Ќеговите романи, освен в Ѕългари€, са публикувани в √ермани€, –уси€, ‘ранци€, „ехи€, —ъединените щати,  анада, јвстрали€, Ќова «еланди€, ћакедони€, »спани€, ѕолша, »тали€, »зраел. “ези литературни творби са удостоени с най-високи международни награди, в това число ≈вропейската награда за литература „∆ан ћоне“ и годишните литературни награди на —ъюза на българските писатели, на —орбоната и ёЌ≈— ќ.

ѕрез 2002 г. ѕрезидентът на –епублика Ѕългари€ удостои јнжел ¬агенщайн с най-високи€ български орден „—тара планина“ – I ст. за заслугите си към българската култура.

јнжел ¬агенщайн „ѕетокнижие »сааково“

ќсвен заглавието на тази, с извинение казано – творба, защото т€ не е нищо повече от един добросъвестен запис на чужди спомени и съждени€, аз не съм измислил нищо друго – защото вс€ка мо€ намеса в повествованието би била като литър оцет в бъчва хубаво вино, а вс€ко доукрас€ване – като щипка квас и сол, които могат само да опорочат светостта на пасхални€ хл€б. ¬сичко, което ще прочетеш по-нататък, скъпи мой и непознати читателю, дори и най-неверо€тните извивки и каприоли в съдбата на »саак Ѕлуменфелд ми б€ха разказани от сами€ него отначало в –уски€ клуб, известно и престижно заведение в —офи€, а по-късно в дома му във ¬иена, на ћаргаретенщрасе 15.

√осподин Ѕлуменфелд достав€ше на едно българско предпри€тие шевни машини и друга техника за конфекци€ и сам ме потърси, защото бил гледал по телевизи€та н€къде на «апад един филм за съдбата на евреите, заснет по мой сценарий. Ѕлагодар€ на —луча€ за тази среща, защото т€ ме обогати с още едно при€телство, а с какво друго може да се обогат€ва човек, ако не с при€телство, любов или мъдрост?

Ѕлагодар€ също така и на сами€ »саак якоб Ѕлуменфелд, който не престана да се учудва на про€вени€ от мен интерес към негови€ живот, заради предоставените ми оцелели писма и оскъдни останки от нещо като дневници, документи и фотоснимки, свидетелстващи за мерзостта на една епоха, но и за това, че никога на тази планета не са липсвали добри весели хора с умни и тъжни очи. “акава е например на малката стара снимчица —ара Ѕлуменфелд, ко€то замина с децата на минерални бани, но пристигна не там, а в газовите камери на јушвиц. “акъв ме гледа от една отлепена от н€какъв си документ снимка и добри€т равин Ўмуел Ѕендавид, такива са били веро€тно и много други жители на градчето  олодец при ƒрогобич – евреи, пол€ци и украинци, които преминаха във вид на дим през комините на крематориумите и сега пасат белите стада на облаците из безкрайните Ѕожи сини ливади. ≈то и едно удостоверение на английски с печата на ќсми корпус от ƒевета американска арми€, което се издава на »саак якоб Ѕлуменфелд в уверение на това, че той е освободен от лагера ‘лосенбюрг (ќбелпфалц) – √ермани€, и му е разрешено с военни американски ешелони да се отправи към ¬иена. ≈то и едно листче като квитанци€ за платен багаж, попълнено с виолетово мастило и подпечатано от прокуратурата на якутск в уверение на това, че гражданинът еди-кой си е освободен на 7 октомври 1953 година от лагера в Ќижне- олимск, —евероизточен —ибир, и следва да се счита за напълно реабилитиран поради липса на състав на престъпление. ≈то и пет документа, съгласно които »саак якоб Ѕлуменфелд е последователно австро-унгарски поданик, поданик на ∆ечпосполита, сиреч –епублика ѕолша, съветски гражданин, лице от еврейски произход, пребиваващо в »зточните територии на –айха и лишено от поданство и вс€какви граждански права, и накра€ – поданик на ‘едерална република јвстри€.

¬глеждам се с любов и тъга в портретчето на този възпълен, луничав човек, с венец червеникави щръкнали коси около плешивината на главата му, който ме закле да не публикувам нито страничка от биографи€та му, докато е жив. ≈то € сега и телеграмата от ¬иена с черни кантове, чета € през размазващи€ филтър на сълзите и си давам дума нищо да не премълча и нищо да не прибав€ към новата “ора, или казано по вашему – към новото ѕетокнижие от »саак якоб Ѕлуменфелд.

1 ћнени€
 
ќценка

»ванчо (3.02.2010 г., 11:56 ч.)

¬ицовете в книгата малко избиват на черен хумор.

ѕубликувай мнение за книгата


“ази книга е налична и в дигитален ePub формат.

÷ена: 7.00 лв.

Cart упи е-книга