Колибри 2018: Календар на предстоящи събития и фестивали

17 април 2018 г.
Колибри 2018: Календар на предстоящи събития и фестивали

Улисани в четене, вдъхновяващи срещи и емоции, дори не разбрахме кога се стопи първото тримесечие на годината… Но пък ето какво предстои!

19 април, 19:00 ч., Френски културен институт – среща с Гаел Жос, авторката на романа „Последният пазител на Елис Айлънд”, който се увенча с наградата за литература на ЕС за 2015 година. Преживяното от няколко герои побира в себе си съдбите на милиони мъже и жени, които, в името на едно по-добро бъдеще, са оставили зад себе си всичко най-скъпо.

21 април  - Силви Вартан в България за две концертни изяви и срещи с читатели! Една от най-големите звезди на френската музикална и театрална сцена ще изнесе у нас два концерта, на 19 април в Двореца на културата и спорта във Варна и на 21 април в зала 1 на НДК. Срещите с автограф ще се състоят  в „Сиела Витоша” – София на 18 април от 15:00 ч. и в „Сиела Варна” – Фестивален и конгресен център на 19 април от 10:00 ч.

21 април, 15:00 ч., Младежки театър „Николай Бинев“, бул. „Княз Александър Дондуков" 8 – среща с автограф с френския писател Жил Парис, автор на затрогващата творба „Животът ми като Тиквичка” чиято екранизация беше показана в рамките на CineLibri 2017. Събитието се организира съвместно с „Асоциация „Българска книга”. Малко по-рано същия ден, от 11:00 ч., малчуганите ще могат да гледат филма с вход свободен!

21 април - Дни на Франсоаз Долто в България. Тази година тематичният фокус на събитието е „Езикът на бебето и малкото дете”. Ще поговорим и за няколко нови книги като отправна точка за анализи и вдъхновение.

22 април, 14:00 ч., Столичен куклен театър – отбелязваме рождения ден на ненадминатия български поет и преводач Валери Петров! Повод е новото издание на книжката „Пук”, съпроводено с красиви авторски илюстрации на Мила Янева – Табакова.

23 април – традиционно честване на Световния ден на книгата и авторското право. Възползвайте се от 30% отстъпка през целия ден за всички заглавия от каталога на „Колибри” в книжарниците във Френския културен институт и на ул. „Иван Вазов” 36, както и за книгите, включени в промоцията на сайта: http://www.colibri.bg/promo/

9 май - в рамките на инициативата Нощ на литературата ще представим два великолепни европейски романа, издадени на български език от Колибри - „Сърце на вятъра” от Донал Райън и „Плът” от Роса Монтерокакто и удивителния дебютен роман на Елица Георгиева – „Космонавтите само минават”.

11 май, 19:00 ч., литературен клуб ПЕРОТО – премиера на българското издание на „Тайният дневник на Хитлер”. В присъствието на автора, гръцкия писател Харис Влавианос.

18 май, среща на Изабела Шопова, авторката на пътеписите На изток - в раяНа запад от рая и На юг от разума, с публиката в книжарница „Колибри” на ул. „Иван Вазов” 36. 

22 май, среща на Изабела Шопова, авторката на пътеписите На изток - в раяНа запад от рая и На юг от разума, с публиката в книжарница „Сиела” във Фестивален и конгресен център, Варна. 

29 май, 19:00 ч.  – представяне на новата книга на Симеон Дянков и Андерс Аслунд – „Накъде върви Европа? Предизвикателства пред растежа”. Двамата автори са известни на българската аудитория и с друг съвместен проект – „След Стената. Преходът в Източна Европа”.

24 – 31 май – литературно турне на голямата американска писателка Елизабет Костова в София, Пловдив, Бургас и Варна. Представяне на цялостното й творчество и дискусия върху теми, свързани с последния й роман „Земя на сенки”.

30 май, 19:00 ч. – каталонският писател Шавиер Бош представя романа си „Някой като теб”, удостоен с престижното отличие „Рамон Люл“.

30 май - 2 юни - представяне на книгата на Венсан Винел „Да излезеш от сянката“ в рамките на предстоящото издание на детските и младежки литературни дни Варна Лит.

6 юни - премиера на нов сборник с разкази от любимата ни Велина Минкова, авторката на „Доклад на зелената амеба за химическия молив”.

20 юни - представяне на дебютния роман на непримиримата Мария Касимова-Моасе, чийто сборник с разкази и импресии „Близки срещи със смесени чувства“ се превърна в истински бестселър.

Юни 2018 - участие на Венсан Винел в четвъртото издание на фестивала Франкофоли - Благоевград.

28 август, Празници на изкуствата „Аполония” – Созопол. Представяне на новата книга на Георги Тенев, дебютния роман на Мария Касимова-Моасе и мемоарната книга на Николай Волев „Девствената проститутка”.

5 септември, София – премиера на новата книга на известния български писател, драматург и интелектуалец Георги Тенев, автор на „Български рози” и „Партиен дом”.

12 септември, София – представяне на новата книга на Соня Тодорова, автор на историческата драма „Перлите на Ади Ландау”, номинирана за няколко национални отличия.

10-24 октомври, София, Пловдив, Варна – четвърто издание на международния кино-литературен фестивал „Синелибри”. Тази година фестивалът ще се състои в 15 български града, а сред гостите фигурират имената на едни от най-ярките съвременни европейски белетристи, киносценаристи и режисьори. 

14 ноември, София – Среща с автограф: представяне на новата книга на Димитър Шумналиев, автора на „Бяло сладко”. 

27 ноември, София – премиера на първата автобиографична книга на певицата Рут Колева. Събитието ще е съпроводено с много музикални изненади и комплименти за публиката! 

Декември 2018 – швейцарският писател Йонас Люшер, автор на брилянтния бестселър „Пролетта на варварите”, гостува на Софийския международен литературен фестивал. Разказът за отблъскващата ненаситност на тумба лондонски юпита e иронично пророчество за пришествието на Тръмп и Мей. 

Разбира се, календарът непрестанно набъбва и се обогатява с детайли относно събитията, следете редовно уебсайта и фейсбук страниците на „Колибри” и „Синелибри”.

Издателство "Колибри"
1990-2018 © Всички права запазени