Колибри 2018: График на предстоящи събития, първо шестмесечие

09 февруари 2018 г.
Колибри 2018: График на предстоящи събития, първо шестмесечие

Годината се завихри, времето лети, наближават много и все интригуващи премиери. Обърнете внимание, че тази година „Колибри” празнува Деня на влюбените на 15-и февруари. (Защото сме влюбени в нейно височество Вивиан Уестуд.) Предстоят трепетни мигове с френската дива Силви Вартан, „челен сблъсък” с необяснимото в лицето на Лиор Сушард, любопитни истории, отличени на престижни международни форуми:

15 февруари, 19:00 ч., парти клуб CORSO – грандиозно пънк парти по случай българското издание на първата и единствена засега автобиография на Вивиан Уестуд, написана съвместно с Иън Кели. Съорганизатори на събитието са Egoist.bg, за разгласата се грижат всички заклети почитатели на дизайнерката и медийните ни партньори Fashion inside. Очакват ви атрактивна демонстрация на облекла, прически и стил, автентични кадри от ревюта на Вивиан Уестуд в Париж, много изненади и подаръци, осигурени от нашите приятели Moroccanoil и New BloomWinery.

6 март, 19:00 ч., литературен клуб „Перото” – премиера на автобиографичната книга на режисьора Николай Волев „Девствената проститутка”, като част от престижната поредица „Амаркорд” на издателство „Колибри”. Николай Волев е сред знаковите имена в съвременната българска кинематография – филмите му са радушно приети и от широката публика, и от критиката. Сред тях се нареждат кинокласики като „Двойникът”, „Господин за един ден”, „Да обичаш на инат”. Най-новият филм на режисьора е по негов сценарий и носи заглавие „Извън пътя”.

16 март, 19:00 ч., Френски културен институт – премиера на книгата „Лунни мечтатели” от Седрик Вилани и Едмон Бодоен, в присъствието на Жером Ферари. Оригинален и блестящ ум, през 2010 г. Седрик Вилани печели престижния „Fields Medal“ – медал, известен като „Нобелова награда по математика“. Като всеки ексцентричен учен той си има мисия – да убеди публиката, че математиката може да бъде привлекателна.

21 март, 19:00 ч., литературен клуб „Перото” – премиера на „Тимур и неговите командоси” от Вилислав Георгиев. Общият знаменател на това нестандартно творчество, съставено от разкази и фейлетони, са парадоксите на ежедневието. Авторът умело жонглира с политически, национални и социокултурни стереотипи, осветявайки тяхната устойчивост и значението им за различни обществени групи.

28 март,  19:00 ч., кино Люмиер – премиера на филма „Извън пътя” със сценарист и режисьор Николай Волев. В центъра на сюжета е историята на успешен в миналото драматург (Деян Донков), изгубил творческото си вдъхновение и тръпката от брака си с Лидия (Аня Пенчева). Филмът ще бъде разпространяван в избрани кинокомплекси в София и страната.

3 април, 19:00 ч., литературен клуб „Перото” – представяне на книгата на Лиор Сушард „Четец на мисли”. Единствено по рода си пътешествие в потайностите на човешкия ум! Събитието се организира съвместно с Магдалена Николова и НЛП център.

18 април, 19:00 ч. Младежки театър – гостува ни френският писател Жил Парис, автор на затрогващата творба „Животът ми като Тиквичка” чиято екранизация беше показана в рамките на CineLibri 2017. Събитието се организира съвместно с „Асоциация „Българска книга”.

19 април, книжарница „Сиела”, Варна - Силви Вартан в България за прощално турне и срещи с читатели! Една от грандамите на френската музика, най-успешният световен артист с български корени се завръща за последното си турне  у нас. Елегантната изпълнителка с шеметна кариера ще изнесе два концерта – на 19 април в Двореца на културата и спорта във Варна и на 21 април в зала 1 на НДК, с които ще се сбогува с българската публика.

19 април, 19:00 ч., Френски културен институт – среща с Гаел Жос, авторката на романа „Последният пазител на Елис Айлънд”, който се увенча с наградата за литература на ЕС за 2015 година. Преживяното от няколко герои побира в себе си съдбите на милиони мъже и жени, които, в името на едно по-добро бъдеще, са оставили зад себе си всичко най-скъпо.

21 април  - Силви Вартан в България за прощално турне и срещи с читатели! Една от най-големите звезди на френската музикална и театрална сцена, ненадминатата Силви Вартан ще изнесе у нас два концерта, на 19 април в Двореца на културата и спорта във Варна и на 21 април в зала 1 на НДК, с които ще се сбогува с българската публика.

23 април – традиционно честване на Световния ден на книгата и авторското право. Датата е избрана неслучайно - на 23 април са се родили и/или починали литературни колоси като Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес и Владимир Набоков. Идеята за отбелязване на празника е вдъхновена и от каталунската традиция на 23 април да се подарява книга.

9 май, 19:00 ч. – премиера на българското издание на „Тайният дневник на Хитлер”  по случай Деня на Европа. В присъствието на автора, гръцкия писател Харис Влавианос.

22 май, 19:00 ч.  – представяне на новата книга на Симеон Дянков и Андерс Аслунд – „Накъде върви Европа? Предизвикателства пред растежа”. Двамата автори са известни на българската аудитория и с друг съвместен проект – „След Стената. Преходът в Източна Европа”.

24 – 31 май – литературно турне на голямата американска писателка Елизабет Костова в София, Пловдив, Бургас и Варна. Представяне на цялостното й творчество и дискусия върху теми, свързани с последния й роман „Земя на сенки”.

31 май, 19:00 ч. – каталонският писател Шавиер Бош представя романа си „Някой като теб”, удостоен с престижното отличие „Рамон Люл“.  Четири дни съвършено единение на тела и души в топлата прегръдка на омайния Париж, облъхнато от пеперуден полет, с вкус на вино от Анжу, под звуците на… български любовни песни. Броени вълшебни мигове, които, подобно на капки мед, насищат със сладост цял един живот.

5 юни - премиера на новата книга на любимата ни Велина Минкова! Авторката на „Доклад на зелената амеба за химическия молив“ пак ще ви изненада, този път с един немислим и неподражаем сборник с разкази.

И за да е удоволствието пълно, ще запазим в тайна част от изненадите, които ви готвим. Следете редовно уебсайта и фейсбук страниците на „Колибри” и „Синелибри”. За да не пропуснете онези важни моменти и вълнения, които нищо на света не е в състояние да възкреси.

Издателство "Колибри"
1990-2018 © Всички права запазени