Новини

Приказната 2016-а свърши, но приказката продължава
27 декември 2016 г.

Повечето приказки обикновено завършват с „Три дни яли, пили и се веселили.“ Но какво се случва, когато празникът продължи 365 дни?

За издателство „Колибри“ изминалата година се превърна в приказка безкрай. Надяваме се да сме успели не само да ви зарадваме с любимите ви заглавия, но и да ви заразим с добро настроение.

Виж повече
„Сервантес” 2016 за Едуардо Мендоса
19 декември 2016 г.

Имаме удоволствието да обявим, че Едуардо Мендоса е тазгодишният носител на най-високото литературно отличие в испаноезичния свят - награда „Сервантес”. Тя ще му бъде връчена на 23 април, датата, на която литературната общественост отбелязва годишнина от смъртта на Мигел де Сервантес.

Виж повече
Най-продаваните заглавия на „Колибри” през 2016-а
15 декември 2016 г.

Настана време за обобщения и равносметки. Ето класация на заглавията, които, за добро или… по-добро, привлякоха най-много читатели през изнизващата се година.

Виж повече
Саландер и Блумквист заедно и в 5-ия роман от поредицата „Милениум”
02 декември 2016 г.

На 7 септември 2017 г. пети том от култовата поредица „Милениум”, създадена от шведския писател и журналист Стиг Ларшон, ще излезе едновременно в над 20 страни. Автор е Давид Лагеркранс, който написа четвъртата книга от серията – „Онова, което не ме убива” (The Girl in the Spider’s Web).

Виж повече
Писма до дядо Коледа и хубави книги на щанд 315 в НДК
26 ноември 2016 г.

На 13 декември в Мраморно фоайе на НДК ще се състои официалното откриване на 44-тия Софийски международен панаир на книгата.

И тази година „Колибри” ще затрудни избора ви – на щанд 315 ви очакват десетки безценни четива, стотици хиляди увлекателни страници от всички жанрове, на достъпна цена!


Виж повече
Софийски международен литературен фестивал, 13-18 декември, НДК
14 ноември 2016 г.

На 13 декември в Мраморно фоайе на НДК ще се състои официалното откриване на 44-тия Софийски международен панаир на книгата. Паралелно се открива и четвъртото издание на Софийския международен литературен фестивал. Един вече утвърдил се културен форум, който обхваща много любопитни срещи и образователни дискусии с български и чуждестранни автори, както и множество съпътстващи прояви.

Виж повече
„Пътуване до Индия” в списъка на шедьоврите на португалската литература
08 ноември 2016 г.

„Пътуване до Индия” на Гонсало М. Тавареш е в списъка „Топ 25 на португалската литература”, изготвен от Diário de Notícias, един от най-авторитетните ежедневници на Португалия. Сред останалите автори в тази селекция са Жозе Сарамаго (с „Възпоминание за манастира”), поетът Луиш ди Камойнш (с „Лузиадите“), Фернандо Песоа (с „Книга на безпокойството”) и Антонио Лобо Антунеш.

Виж повече
Ретроспектива на Бертолучи и други акценти в програмата на „Киномания” 2016
03 ноември 2016 г.

Тази година едно от най-значимите филмови събития у нас отдава почит на двама велики режисьори - Бернардо Бертолучи и Андрей Тарковски. Ретроспективите на тяхното творчество ще се състоят в интервала от 7 до 16 ноември и ще подготвят ценителите на седмото изкуство за официалния старт на фестивала на 17 ноември.

Виж повече
Долорес Редондо спечели награда „Планета” 2016
25 октомври 2016 г.

Авторката на феноменалната трилогия за Бастан, която е издадена и у нас, спечели престижната награда „Планета” за най-новата си творба - Todo esto te daré („Давам всичко”). 

Неочаквана смърт, мрачна семейна тайна и преследване на истината в сърцето на величествена местност – тези три нишки се преплитат в мистериозния роман на баската писателка, асоцииран с творчеството на Агата Кристи. Книгата излиза на испанския книжен пазар на 3 ноември!

Виж повече
Анджей Вайда, киното и останалият свят
11 октомври 2016 г.

На 10 октомври 2016 г. ни напусна Анджей Вайда, един от най-прочутите европейски режисьори от новото поколение, заснел близо 50 филма, измежду които „Обетована земя”, „Всичко за продан”, „Брезова горичка”, „Сватба”,  „Човекът от желязо”, „Без упойка”, „Госпожиците от Вилко”, „Пан Тадеуш”, „Катин”, „Валенса: човек на надеждата”…

Виж повече
Издателство "Колибри"
1990-2017 © Всички права запазени