Новини

„Перото“ връчва третите си годишни награди
16 октомври 2017 г.

На 2 ноември 2017 г. литературен клуб „Перото” ще връчи третите си годишни награди като своеобразно продължение на празничните чествания по случай Деня на народните будители. 

Двама автори от портфолиото на „Колибри” – Велислав Д. Иванов и Петър Крумов, са номинирани в категория „Дебют”. Велислав Д. Иванов е номиниран за сборника с разкази „Образи и отражения” - осем ненадейни истории, които отключват множество посоки за тълкуване, също като прозирните отражения в тях. Петър Крумов е номиниран за романа „Катафалка, два носорога” - мрачен и ироничен разказ за онзи сюблимен момент, когато добре подреденият ни живот започва да се пропуква.

Виж повече
Годишни награди на Съюза на преводачите в България
13 октомври 2017 г.

На 30 септември Съюзът на преводачите в България връчи наградите си за превод и отбеляза тържествено 90-годишния юбилей на големия поет и преводач Найден Вълчев. Двама от номинираните от издателство „Колибри” преводачи бяха отличени с награда за ярки постижения в областта на превода на проза, а именно: Вера Петрова - за превода от италиански език на „Гениалната приятелка” от Елена Феранте, и Мария Енчева - за превода от нидерландски език на „Одеса Стар” от Херман Кох.

Виж повече
100 години от рождението на Магда Сабо
05 октомври 2017 г.

На 5 октомври 2017 г. се навършват точно сто години от рождението на голямата унгарска писателка Магда Сабо, която напусна този свят през 2007 година.

Тя е лауреат на най-високото унгарско литературно отличие на името на Лайош Кошут, а книгите й са преведени на десетки езици. Първата й творба, повестта „Фреска”, е публикувана през 1958 г., когато свалят забраната върху издаването на нейните произведения, наложена от унгарския диктатор Матиаш Ракоши през 1949 година.

Виж повече
„Синелибри” представя: „Светлата страна” и Рут Колева
15 септември 2017 г.

Новият видеоклип на певицата ще бъде шапка на третото издание на фестивала. 

Новата песен на Рут Колева и видеоклипът към нея са продуцирани от единствения по рода си кино-литературен фестивал CineLibri. Парчето със заглавие „Светлата страна“ кодира мотото на третото издание на фестивала -  „Светлина, сянка и движение” и отдава заслужено внимание на музиката като неразделна част от алхимията на седмото изкуство.

Виж повече
Еманюел Карер с награда FIL на Салона на книгата в Гуадалахара
12 септември 2017 г.

На 5 септември 2017 г. френският писател Еманюел Карер беше удостоен с Наградата FIL на Салона на книгата в Гуадалахара. Наградата ще му бъде връчена на 25 ноември по време на церемониалното откриване на Международния панаир на книгата в мексиканския град. Освен напълно заслужена слава, тя ще му донесе и 150 000 долара.

Виж повече
„Истината за случая „Хари Куебърт” – скоро на телевизионния екран!
01 септември 2017 г.

Бестселърът „Истината за случая „Хари Куебърт” ще бъде адаптиран за малкия екран от самия Жан-Жак Ано („Името на розата”, „Любовникът”, „Седем години в Тибет”). Продукцията е на „Метро Голдуин Майер”. Това е първият телевизионен проект в кариерата на прочутия френски режисьор, чиито филми често предизвикват дискусии. Снимките вече текат, засега се предвиждат 10 епизода.

Виж повече
Горещи срещи, космонавти, носорози и… други животни:-)
14 юли 2017 г.

Лятото тече с пълна книжна сила, но е време за отпуски! Ето кои събития и заглавия можете да включите в графика на висококачествените развлечения.

Виж повече
Теодор Ушев режисира игрален филм по „Пумпал” на Владислав Тодоров
05 юли 2017 г.

Имаме удоволствието да обявим, че проектът за игрален филм „Пумпал” - екранизация на едноименния роман на Владислав Тодоров, е селектиран за финансиране от Националния филмов център. Това е първият пълнометражен игрален филм на номинирания за „Оскар” аниматор Теодор Ушев, и първата му продукция, финансирана у нас. „Пумпал” е единият от двата проекта за пълнометражен игрален филм с бюджет над 600 000 лв., които ще бъдат подкрепени – другият е „Страх” на Ивайло Христов, чийто продуцент е Асен Владимиров.

Виж повече
Мая Разбойникова-Фратева с награда „Христо Г. Данов” за превод
20 юни 2017 г.

На официална церемония в къщата музей на Христо Г. Данов в Пловдив, в рамките на инициативата „Пловдив чете” се състоя връчването на Националната награда „Христо Г. Данов” 2017. Мая Разбойникова-Фратева бе удостоена с наградата за преводна художествена литература за сборника „Писма до един млад поет. Писма до една млада жена“ от Райнер Мария Рилке, издание на „Колибри“.

Виж повече
Давид Гросман спечели „Ман Букър” 2017
15 юни 2017 г.

Израелският писател Давид Гросман е тазгодишният носител на международния „Ман Букър”, едно от най-престижните отличия в литературния свят. Той се увенча с наградата за романа си „A Horse Walks into a Bar”, чието българско издание излиза наесен в превод на Емилия Юлзари.

Виж повече
Издателство "Колибри"
1990-2017 © Всички права запазени