Новини

Анджей Вайда, киното и останалият свят
11 октомври 2016 г.

На 10 октомври 2016 г. ни напусна Анджей Вайда, един от най-прочутите европейски режисьори от новото поколение, заснел близо 50 филма, измежду които „Обетована земя”, „Всичко за продан”, „Брезова горичка”, „Сватба”,  „Човекът от желязо”, „Без упойка”, „Госпожиците от Вилко”, „Пан Тадеуш”, „Катин”, „Валенса: човек на надеждата”…

Виж повече
Речта на Фредерик Бегбеде при откриването на CineLibri 2016
07 октомври 2016 г.

Защо един писател решава да се захване с киното? Несъмнено, за да разсъблича актриси. Но все пак съзирам и три други причини: 1. За да овладее друг език. 2. За да излезе навън. 3. За да не е толкова самотен.

Виж повече
Фредерик Бегбеде благодари на български за наградата CineLibri
07 октомври 2016 г.

На 5 октомври в Зала 1 на Националния дворец на културата неподражаемият френски писател и режисьор Фредерик Бегбеде даде старт на второто издание на кино-литературния фестивал CineLibri с най-новия си филм „Идеалът“.

Виж повече
Дария Карапеткова с награда от Съюза на преводачите в България
06 октомври 2016 г.

За пореден път Съюзът на преводачите в България отбеляза 30 септември, Международния ден на преводача, и връчи годишните си награди. Тържествената церемония се състоя в литературен клуб „Перото”, НДК.

Дария Карапеткова получи Специална награда за изключително високо постижение в областта на теорията, историята и критиката на превода – за книгата За PRЕВОДА – приносна разработка в теорията и практиката на превода, издадена от „Колибри” тази година.

Виж повече
Премиери и вечни класики, вълнуващи срещи и партита на CineLibri 2016
21 септември 2016 г.

Над сто прожекции на осемнайсет пълнометражни и един документален филм влизат в програмата на CineLibri2016. Второто издание на кино-литературния фестивал ще покаже 10 национални и една световна премиера от 5 до 16 октомври в София, Пловдив, Варна, Ловеч, Враца, Видин и Търговище.

Виж повече
Давид Фоенкинос в Пловдив, 12-14 септември
12 септември 2016 г.

Тази есен, по инициатива на Божана Апостолова и Недялко Славов, в Пловдив стартира важно международно събитие в областта на литературата. Под егидата на Община Пловдив се откриват „ Европейски писателски срещи - Пловдив”, които ще привличат големи съвременни европейски писатели и поети.

Сред поканените тази година са изтъкнати творци като Давид Фоенкинос, Силви Жермен, Мишел Уелбек, Юз Алешковски и Мануел Рико Рего. Тези автори са носители на едни от най-високите литературни отличия на Европа – „Гонкур”, „Маларме”, „Фемина”, „Рьонодо”, „Хуан Рамон Хименес”.

Виж повече
Фредерик Бегбеде открива CineLibri 2016 в зала 1
08 септември 2016 г.

Една от най-ярките фигури на френския артистичен свят ще даде старт на второто издание на CineLibri на 5 октомври в зала 1 на Националния дворец на културата!

Неподражаемият френски писател, режисьор и литературен критик Фредерик Бегбеде пристига у нас в качеството си на специален гост на единствения кино-литературен фестивал в светаза да представи лично новия си филм – „Идеалът”, екранизация на романа „Помощ, простете”, издаден на български от „Колибри”. 

Виж повече
Маратон от литературни събития до края на 2016-а
30 август 2016 г.

В зенита на лятото ви предлагаме списък с всички предстоящи срещи и събития до края на текущата година, за да включите колкото може повече от тях в личния си културен календар!

И през второто полугодие на 2016-а любезни домакини на повечето литературни събития са нашите приятели и съмишленици от литературен клуб „Перото” в НДК – благодарим от сърце! 

Виж повече
11 национални премиери на CineLibri 2016
29 август 2016 г.

Над 20 филма, 10 национални премиери и една световна ще предложи второто издание на CineLibri - единственият в света кино-литературен фестивал! 

Тази година форумът ще се проведе между 5 и 16 октомври в София, Пловдив, Варна, Враца, Видин, Търговище, Ловеч и Сливен и отново ще заложи на симбиозата между двете най-популярни изкуства в света –литературата и киното.

Виж повече
Рекордни продажби на трилогията за Бастан!
26 август 2016 г.

През март феноменалната трилогия на Долорес Редондо изгря в САЩ с клеймото на Atria/Simon&Schuster, а от 25 август 2016 г. вторият том, „Зовът на костите”, официално се разпространява и в британските книжарници. Издатели са “Harper Collins”.

Българската публика е привилегирована – на литературния пазар у нас вече могат да бъдат намерени и трите тома от поредицата. Последната, трета книга, носи заглавие „Дар за бурята” и се появи в превод на Катя Диманова през април 2016-а.

Виж повече
Издателство "Колибри"
1990-2016 © Всички права запазени