Новини

Саландер и Блумквист заедно и в 5-ия роман от поредицата „Милениум”
02 декември 2016 г.

На 7 септември 2017 г. пети том от култовата поредица „Милениум”, създадена от шведския писател и журналист Стиг Ларшон, ще излезе едновременно в над 20 страни. Автор е Давид Лагеркранс, който написа четвъртата книга от серията – „Онова, което не ме убива” (The Girl in the Spider’s Web).

Виж повече
Писма до дядо Коледа и хубави книги на щанд 315 в НДК
26 ноември 2016 г.

На 13 декември в Мраморно фоайе на НДК ще се състои официалното откриване на 44-тия Софийски международен панаир на книгата.

И тази година „Колибри” ще затрудни избора ви – на щанд 315 ви очакват десетки безценни четива, стотици хиляди увлекателни страници от всички жанрове, на достъпна цена!


Виж повече
Софийски международен литературен фестивал, 13-18 декември, НДК
14 ноември 2016 г.

На 13 декември в Мраморно фоайе на НДК ще се състои официалното откриване на 44-тия Софийски международен панаир на книгата. Паралелно се открива и четвъртото издание на Софийския международен литературен фестивал. Един вече утвърдил се културен форум, който обхваща много любопитни срещи и образователни дискусии с български и чуждестранни автори, както и множество съпътстващи прояви.

Виж повече
„Пътуване до Индия” в списъка на шедьоврите на португалската литература
08 ноември 2016 г.

„Пътуване до Индия” на Гонсало М. Тавареш е в списъка „Топ 25 на португалската литература”, изготвен от Diário de Notícias, един от най-авторитетните ежедневници на Португалия. Сред останалите автори в тази селекция са Жозе Сарамаго (с „Възпоминание за манастира”), поетът Луиш ди Камойнш (с „Лузиадите“), Фернандо Песоа (с „Книга на безпокойството”) и Антонио Лобо Антунеш.

Виж повече
Ретроспектива на Бертолучи и други акценти в програмата на „Киномания” 2016
03 ноември 2016 г.

Тази година едно от най-значимите филмови събития у нас отдава почит на двама велики режисьори - Бернардо Бертолучи и Андрей Тарковски. Ретроспективите на тяхното творчество ще се състоят в интервала от 7 до 16 ноември и ще подготвят ценителите на седмото изкуство за официалния старт на фестивала на 17 ноември.

Виж повече
Долорес Редондо спечели награда „Планета” 2016
25 октомври 2016 г.

Авторката на феноменалната трилогия за Бастан, която е издадена и у нас, спечели престижната награда „Планета” за най-новата си творба - Todo esto te daré („Давам всичко”). 

Неочаквана смърт, мрачна семейна тайна и преследване на истината в сърцето на величествена местност – тези три нишки се преплитат в мистериозния роман на баската писателка, асоцииран с творчеството на Агата Кристи. Книгата излиза на испанския книжен пазар на 3 ноември!

Виж повече
Анджей Вайда, киното и останалият свят
11 октомври 2016 г.

На 10 октомври 2016 г. ни напусна Анджей Вайда, един от най-прочутите европейски режисьори от новото поколение, заснел близо 50 филма, измежду които „Обетована земя”, „Всичко за продан”, „Брезова горичка”, „Сватба”,  „Човекът от желязо”, „Без упойка”, „Госпожиците от Вилко”, „Пан Тадеуш”, „Катин”, „Валенса: човек на надеждата”…

Виж повече
Речта на Фредерик Бегбеде при откриването на CineLibri 2016
07 октомври 2016 г.

Защо един писател решава да се захване с киното? Несъмнено, за да разсъблича актриси. Но все пак съзирам и три други причини: 1. За да овладее друг език. 2. За да излезе навън. 3. За да не е толкова самотен.

Виж повече
Фредерик Бегбеде благодари на български за наградата CineLibri
07 октомври 2016 г.

На 5 октомври в Зала 1 на Националния дворец на културата неподражаемият френски писател и режисьор Фредерик Бегбеде даде старт на второто издание на кино-литературния фестивал CineLibri с най-новия си филм „Идеалът“.

Виж повече
Дария Карапеткова с награда от Съюза на преводачите в България
06 октомври 2016 г.

За пореден път Съюзът на преводачите в България отбеляза 30 септември, Международния ден на преводача, и връчи годишните си награди. Тържествената церемония се състоя в литературен клуб „Перото”, НДК.

Дария Карапеткова получи Специална награда за изключително високо постижение в областта на теорията, историята и критиката на превода – за книгата За PRЕВОДА – приносна разработка в теорията и практиката на превода, издадена от „Колибри” тази година.

Виж повече
Издателство "Колибри"
1990-2016 © Всички права запазени