Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Вой
Печатно издание
ISBN
978-954-529-733-5
Цена
17.10 лв.
(18.00 лв.)
изчерпана
Подобни заглавия
Информация
Рейтинг (0)
Мнения (4)
Публикувай мнение
Печат
Мека корица
Размери
165/230
Тегло
290 гр.
Страници
152
Превод
Владимир Левчев
Дата на издаване
14 декември 2009

Вой

двуезично издание

Няма поет в американската литература след Уолт Уитман, чиято книга да се е продала в по-голям тираж от „Вой и други стихотворения“ на Алън Гинзбърг. Макар и да не е получавал престижни литературни награди, Алън Гинзбърг преди смъртта си беше най-известният жив американски поет.

>> откъс от оригинала на „Вой" на пишеща машина с поправки на ръка

Владимир Левчев е роден през 1957 г. в София. Завършва английска гимназия (1976) и изкуствознание в Художествената академия в София (1982). Работи като редактор и преводач на поезия в издателство „Народна култура“ (1982–1990). Oт януари 1989 г. издава забраненото независимо списание „Глас“, член е на изпълнителния комитет на „Екогласност“. След 1990 г. работи като заместник главен редактор на „Литературен вестник“ и главен координатор на Свободно поетическо общество. През 1994 г. заминава за САЩ, където преподава литература и творческо писане в няколко университета и български език към Държавния департамент и издава три стихосбирки на английски език. Oт есента на 2007 г. e асистент-преподавател по литература в Американския университет в Благоевград. Автор е на 13 стихосбирки, два романа – „Крали Марко: Балканският принц“ и „2084-та“, както и множество статии. През 2007 г. публикува „Кой сънува моя живот“ – том с негови избрани стихове, писани между 1977 и 2007 г., а през 2009 г. излиза „Любов и смърт“. Владимир Левчев е преводач на български на поезията на Алън Гинзбърг, Т. С. Елиът, Одисеас Елитис, Стенли Кюниц, религиозната поема „Бхагавадгита“ и др.

>> откъс от книгата (A Supermarket in California; Message)

Категории
За автора

Алън Гинзбърг е роден на 3 юни 1926 г. в Ню Джързи, недалеч от Манхатън. Учи в престижния Колумбийски университет, след което скита из Америка и по света, работи в търговския флот, като мияч на съдове, в редакция на списание. Събира се с Уилям Бъроуз и други звезди на битническото поколение. Гинзбърг е прототип на герой в култовия роман „По пътя“ на другия прочут битник и негов приятел – Джек Керуак. Издава първите си книги през 1956 г. в „Сити Лайтс“, издателството на поета Лорънс Фърлингети в Сан Франсиско, с предговор на големия поет У. К. Уилямз. За тази книга Гинзбърг е даден под съд за „неморално“ съдържание. Но съдебният процес само подсилва славата на младия поет, който се превръща в политическа фигура. По-късно е икона и на хипи поколението, на контракултурата от 60-те. Той понякога изпълнява стиховете си със собствен съпровод на странни инструменти или заедно с Боб Дилън или Пол Макартни. „Първата мисъл – най-добрата мисъл“, т.е. „джазовата“ спонтанност – това е основният поетически принцип на Алън Гинзбърг. До края на живота си (1997 г.) поетът преподава в будисткия институт „Наропа“ и живее в скромен апартамент в Манхатън, Ню Йорк.

Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
Здравейте, за съжаление не се предвижда, поне засега.
Ще пускате ли допечатка на това издание?
учителят на Джим Морисън основоположник на една музикална поетична култура theDOOR's
Рядко чета поезия на тия години, въпреки работата ми, но в тази има добри попадения.
Печатно издание
Печатно издание
ISBN
978-954-529-733-5
изчерпана
Цена
17.10 лв.
(18.00 лв.)

* 5% онлайн отстъпка
Безплатна доставка за България!
При поръчки над 50 лв. - подарък Еко торбичка
-5%
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2016 © Всички права запазени