Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
На изток от Константинопол

Печатно издание

ISBN
978-954-92306-1-1
Цена
20.80 лв.
(26.00 лв.)
изчерпана

* 20% онлайн отстъпка
Доставка - 2 лв. / София, 2.50 лв. / България
Безплатна за поръчки над 50 лв. + Еко торбичка
-20%

Информация

Печат
Мека корица
Размери
23.3/21
Тегло
780 гр.
Страници
192
Дата на издаване
14 декември 2008
Рейтинг (0)

На изток от Константинопол

Когато чуят думата „Анадол“, повечето българи не знаят какво да си представят. Някои свързват Анадола с пустинните пейзажи на Близкия Изток, други - с историята и с крепостта Диарбекир. За трети това е далечно и негостоприемно място, което би могло да се намира и на обратната страна на Луната...

Истината е, че нито една от тези представи не е вярна. Турският Анадол е огромния кръстопът на поне дузина цивилизации през последните 10 000 години. Това е пространство с размера на почти пет Българии, в което има невероятно многообразие от природа, хора, истории. В Анадола са живели и просперирали всички древни и съвременни култури, като да се назоват само гърците, римляните и селджукските турци би било несправедливо спрямо хети, хити, перси, евреи, арменци, грузинци, лази и народите на Месопотамия.

„На Изток от Константинопол: Пътешествия в непозната Турция“ от Димана Трънкова, главния редактор на HIGHFLIGHTS, и Антони Георгиев, главния редактор на Vagabond, е луксозен албум, които показва най-забележителните места и култури в Анадола - от мистичния и винаги забулен в облаци Арарат до останките на Афродизиас; от великолепната Шанлъурфа до призрачния Ани; от Карс на Орхан Памук през планините Качкар до Сумела на Черно море; от спиращия дъха Мардин до огромното езеро Ван и великолепния палат на Ишак Паша в Доубеязът.

Турският Анадол е сред най-интересните места на земята, но за разлика от повечето от тях е само на 10 часа път с кола от София.

За автора

Димана Трънкова е археолог по образование и журналист по призвание. Автор на статии за пътешествия, политика, история и археология на България. Съавтор на документалните книги “На изток от Константинопол/Пътешествия в непозната Турция” (2008), “A Guide to Jewish Bulgaria” (2011), “Пътеводител за османска България” (2011, 2012) и “Турците в България” (2012). Главен редактор на двуезичното списание за пътешествия “Highflights” и на списанието “Go Greece!”. Дългогодишен автор в англоезичното списание “Vagabond, Bulgaria's English Monthly”. “Усмивката на Кучето” е първият й роман.

Антони Георгиев

Антони Георгиев е главен редактор на единственото българско списание на английски език в България - VAGABOND.

"Антони Георгиев е българският Пол Остър." - Георги Лозанов

Още книги от автора

Публикувай мнение за книгата

Мнения на читатели

Явно авторите им допада историята и културата на Мала Азия, пардон на Анадолар на изток от Константинопол,пардон, от Истанбул, хайде да не е Цариград. "Непозната Турция" за българите - пародия и гавра с познанията ни. Хубави фотографии, но темата е толкова натоварена от европейските автори макар,че 90% от тази история и култура няма нищо общо с турците освен в негативен план. Пожелавам на авторите следващият пътепис да бъде за историята и културата на Северен Кипър!
5.02.2009 г., 12:15 ч.
Българин

Оценка: -4 +1

Книгата ми допадна.Има интересни фотографии, интелигентно и забавно написана.
25.01.2009 г., 03:57 ч.
Станимир

Оценка: +2

За съжаление нямам възможност да видя и прочета този пътепис. Надявам се, че авторите обективно са предали историята и културата на Анадола. За разлика от други автори, които все още гледат на Турция през очите на национализма и не забравят да подчертаят колко България е по-европейска от Турция. Желая успех на авторите!
11.01.2009 г., 15:35 ч.
ahmet

Оценка: +3

Печатно издание

Печатно издание

ISBN
978-954-92306-1-1
изчерпана
Цена
20.80 лв.
(26.00 лв.)

* 20% онлайн отстъпка
Доставка - 2 лв. / София, 2.50 лв. / България
Безплатна за поръчки над 50 лв. + Еко торбичка
-20%

Отстъпка

Доставка

Издателство „Колибри“
1990-2015 © Всички права запазени