Димана Трънкова, Антони Георгиев -

На изток от Константинопол

На изток от Константинопол

Пътешествия в непозната Турция

 

Формат: 23.3/21 | Страници: 192 | Мека корица | Тегло: 780 гр.

 

26.00 лв. \ Цена с 20% отстъпка: 20,80 лв. CartКупи

 

ISBN: 978-954-92306-1-1     Дата на издаване: 14-12-08

 

 

Още заглавия от
Димана Трънкова

Когато чуят думата „Анадол“, повечето българи не знаят какво да си представят. Някои свързват Анадола с пустинните пейзажи на Близкия Изток, други - с историята и с крепостта Диарбекир. За трети това е далечно и негостоприемно място, което би могло да се намира и на обратната страна на Луната...

Истината е, че нито една от тези представи не е вярна. Турският Анадол е огромния кръстопът на поне дузина цивилизации през последните 10 000 години. Това е пространство с размера на почти пет Българии, в което има невероятно многообразие от природа, хора, истории. В Анадола са живели и просперирали всички древни и съвременни култури, като да се назоват само гърците, римляните и селджукските турци би било несправедливо спрямо хети, хити, перси, евреи, арменци, грузинци, лази и народите на Месопотамия.

„На Изток от Константинопол: Пътешествия в непозната Турция“ от Димана Трънкова, главния редактор на HIGHFLIGHTS, и Антони Георгиев, главния редактор на Vagabond, е луксозен албум, които показва най-забележителните места и култури в Анадола - от мистичния и винаги забулен в облаци Арарат до останките на Афродизиас; от великолепната Шанлъурфа до призрачния Ани; от Карс на Орхан Памук през планините Качкар до Сумела на Черно море; от спиращия дъха Мардин до огромното езеро Ван и великолепния палат на Ишак Паша в Доубеязът.

Турският Анадол е сред най-интересните места на земята, но за разлика от повечето от тях е само на 10 часа път с кола от София.

Димана  Трънкова

Димана Трънкова

Димана Трънкова е археолог по образование и журналист по призвание. Автор на статии за пътешествия, политика, история и археология на България. Съавтор на документалните книги “На изток от Константинопол/Пътешествия в непозната Турция” (2008), “A Guide to Jewish Bulgaria” (2011), “Пътеводител за османска България” (2011, 2012) и “Турците в България” (2012). Главен редактор на двуезичното списание за пътешествия “Highflights” и на списанието “Go Greece!”. Дългогодишен автор в англоезичното списание “Vagabond, Bulgaria's English Monthly”. “Усмивката на Кучето” е първият й роман.

blank_profile_image

Антони Георгиев

Антони Георгиев е главен редактор на единственото българско списание на английски език в България - VAGABOND.

"Антони Георгиев е българският Пол Остър." - Георги Лозанов

3 Мнения
 
Оценка
-3 +1

Българин (5.02.2009 г., 12:15 ч.)

Явно авторите им допада историята и културата на Мала Азия, пардон на Анадолар на изток от Константинопол,пардон, от Истанбул, хайде да не е Цариград. "Непозната Турция" за българите - пародия и гавра с познанията ни. Хубави фотографии, но темата е толкова натоварена от европейските автори макар,че 90% от тази история и култура няма нищо общо с турците освен в негативен план. Пожелавам на авторите следващият пътепис да бъде за историята и културата на Северен Кипър!

 
Оценка
+2

Станимир (25.01.2009 г., 03:57 ч.)

Книгата ми допадна.Има интересни фотографии, интелигентно и забавно написана.

 
Оценка
+3

ahmet (11.01.2009 г., 15:35 ч.)

За съжаление нямам възможност да видя и прочета този пътепис. Надявам се, че авторите обективно са предали историята и културата на Анадола. За разлика от други автори, които все още гледат на Турция през очите на национализма и не забравят да подчертаят колко България е по-европейска от Турция. Желая успех на авторите!

Публикувай мнение за книгата


Тази книга е налична и в дигитален ePub формат.

Цена: лв.

CartКупи е-книга