Стефана Стойкова -

Български пословици и поговорки

Български пословици и поговорки

 

Формат: 145/213 | Страници: 432 | Твърда корица | Тегло: 600 гр.

 

 

ISBN: 978-954-529-569-0     Дата на издаване: 28-01-08

 

 

Още заглавия от
Стефана Стойкова

Пословиците и поговорките са едно от най-ценните богатства в българското фолклорно наследство. За разлика от повечето жанрове на народното творчество, те продължават да са жива част от говоримия български език. Нещо повече, те постоянно се обогатяват с нови текстове, създадени в съвременните социокултурни условия.

Този нов сборник съдържа над 6000 български пословици и поговорки (паремии) от цялата българска територия, подбрани както от престижни публикации като известния сборник на П. Р. Славейков, Сборника за народни умотворения, Речника на Найден Геров и други, така и от по-нови записи, някои от които непубликувани досега. Материалът е систематизиран в отделни рубрики – смислови гнезда. На много места под линия се дават бележки за произхода или употребата на паремията, както и за връзката й с други фолклорни жанрове – анекдоти, приказки, песни, гатанки и пр. В отделен списък се поясняват някои чужди или диалектни думи, употребени в текста на пословиците.

Особена стойност има Показалецът на използваните в текстовете думи за хора, предмети и понятия, който не само улеснява читателя да намери бързо търсената от него пословица, но и разкрива понятийната и образната система на българските паремии, предлагайки възможност книгата да се използва и на друго ниво – за научни образователни и изследователски цели.

Изданието е предназначено за най-широк кръг читатели. То представлява интерес както за студенти, ученици, преподаватели, журналисти, политици и любители, така и за изследователи на езика, фолклора и културната комуникация в нашето общество.

blank_profile_image

Стефана Стойкова

Проф. Стефана Стойкова е български фолклорист, изследовател на българския фолклор и народна култура, автор на значителен брой научни и научно-популярни публикации и сборници с автентични фолклорни записи. Носител е на международната награда „Йохан ГотфридХердер“ (1983).

6 Мнения
 
Оценка
+1

me4o_pux (20.03.2009 г., 19:45 ч.)

@Bulgarski poslovici i pogovorki" e mnogo dobra kniga. Struva si da se kupi :)

 
Оценка

Читател (10.04.2008 г., 13:59 ч.)

Книгата "Български пословици и поговорки" от проф. Стефана Стойкова наистина е много хубава! Препоръчвам на всички да си я купят!!!

 
Оценка

Колибри (4.02.2008 г., 11:00 ч.)

Здравейте! Можете да си поръчате книгата чрез нашия сайт, като натиснете кошницата и попълните необходимите данни. Достатъчно е да следвате инструкциите и книгата ще ви бъде доставена на посочен от вас адрес. Също така можете да я намерите вече и по книжарниците.

 
Оценка

slun4icenamama (2.02.2008 г., 15:49 ч.)

e, 4e xubava kniga, kak da si ja poru4am njakoj moje li da mi kaje?

 
Оценка

Колибри (23.01.2008 г., 10:59 ч.)

Здравейте! Книгата ще излезе със сигурност до 30 януари. Имаме технически проблем, който не зависи от нас. От печатницата ни увериха, че това е окончателния срок. Много се извиняваме за закъснението, надяваме се това да не помрачи удоволствието от четенето!

 
Оценка
+1

Dino (17.01.2008 г., 16:51 ч.)

Na tazi kniga datata se meni vseki 2 dni ot izvestno vreme nasam, 6te izliza li izob6to i koga? :-((

Публикувай мнение за книгата


Тази книга е налична и в дигитален ePub формат.

Цена: лв.

CartКупи е-книга