Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Изкуството на романа
Печатно издание
ISBN
978-954-529-494-5
Цена
11.40 лв.
(12.00 лв.)
изчерпана
Подобни заглавия
Информация
Рейтинг (3)
Мнения (7)
Публикувай мнение
Печат
Мека корица
Размери
13/20
Тегло
180 гр.
Страници
168
Превод
Боян Знеполски
Дата на издаване
23 май 2007

Изкуството на романа

Какво е романът? Има една чудесна еврейска поговорка: Човек мисли, Бог се смее. Вдъхновен от тази сентенция, обичам да си представям как един ден Франсоа Рабле е чул смеха на Бог и именно така се е родила идеята за първия голям европейски роман. Харесва ми да си мисля, че изкуството на романа е дошло на света като ехо от смеха на Бог.

Но защо Бог се смее, гледайки човека, който мисли? Защото човекът мисли, но истината му се изплъзва. Защото колкото повече хората мислят, толкова повече мисълта на единия се отдалечава от мисълта на другия. И най-накрая, защото човек никога не е това, което мисли, че е. Тази фундаментална ситуация на излезлия от Средновековието човек се разкрива в зората на Модерните времена – дон Кихот мисли, Санчо мисли и не само истината за света, но и истината за собствения им Аз им убягва. Първите европейски романисти са видели и схванали тази нова ситуация на човека и тъкмо тя е залегнала в основата на новото изкуство – изкуството на романа.

За автора

Милан Кундера е роден през 1929 г. в Бърно, Чехословакия, но от 1975 г. живее във Франция. Всепризнат е като един от най-забележителните съвременни белетристи и експериментатори. Творчеството му е израз на съпротива срещу традиционните методи за съблазняване на читателя, а всяко негово произведение е свързано с другите по силата на една завладяваща полифония на емоции, мисли и преживявания.

Милан Кундера е автор на есета, пиеси, сборници с разкази и поезия. Световна популярност постига с романите „Шегата“ (1965), „Смешни любови“ (1963-1969), „Животът е другаде“ (1970), „Валс на раздяла“ (1971), „Книга за смеха и забравата“ (1978), „Непосилната лекота на битието“ (1984), „Изкуството на романа“ (1986), „Завети и предателства“ (1993), „Безсмъртие“ (1989), „Бавно“ (1995), „Самоличност“ (1996), „Незнанието“ (2000), „Празникът на незначителността“ (2014).

Блог | Милан Кундера
Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Мнения на читатели
Наистина бих искала да прочета тази книга. Очаквам преиздаването с нетърпение! :)
Привет, планираме нови издания на всички изчерпани книги на Кундера. Хубав уикенд!

Оценка: +4

Привет. Очаква ли се преиздаване на книгата?
Здравейте. И аз търся книгата. Никъде не може да се намери. Защо не я преиздадете? Поне малък тираж. :( Моля ви.
Здравейте, благодарим ви за адекватната оценка на това заглавие! Г-н Узунов, моля, проверете дали не е останал екземпляр в книжарницата ни на ул. „Иван Вазов“ 36, тел.: 02 988 87 81, email: gpopov@colibri.bg
Изд. Колибри, моля ви, кажете, че имате на склад някъде 1 бр от това заглавие. МОЛЯ ВИИИИИИИИИ!!!!!!!!!!

Оценка: -1 +1

Предложената книга представлява мащабно, задълбочено изследване на границите на познанието на романа като феномен. Ерудицията на Кундера, както и заложената аналитичност на всеки ред от творбата, демонстрират дълбоките води на автора. Един от паметните откъси от произведението е: „Духът на романа е дух на комплексност. Всеки роман казва на читателя: „Нещата са по-сложни, отколкото си мислиш”. Такава е вечната истина на романа, която се чува все по-слабо сред врявата от опростени и бързи отговори, предшестващи и изключващи въпроса”. Не е необходимо да добавяме каквото и да е друго.

Оценка: +2

Печатно издание
Печатно издание
ISBN
978-954-529-494-5
изчерпана
Цена
11.40 лв.
(12.00 лв.)

* 5% онлайн отстъпка
Безплатна доставка за България!
При поръчки над 50 лв. - подарък Еко торбичка
-5%
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2016 © Всички права запазени